Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Povjerenica Europske komisije za vanjske poslove Benita Ferrero-Waldner zauzela se danas, na sjednici Stalnog vijeća OESS-a u Beču, za ostanak misije OESS-a na Kosovu, jer bi njeno moguće povlačenje, kako je rekla, bilo na štetu kosovskih etničkih manjina.


"Moramo dobro razmisliti prije donošenja odluke i osigurati da ostanemo posvećeni cilju -učvršćivanju stabilne i mirne budućnosti za Kosovo i regiju", rekla je Ferrero-Waldner.

Vezani članci Aleksandar Vučić Biden potiče Srbiju na priznanje Kosova, Vučić odgovorio: ''Već sam im jedanput u lice rekao što mislim o tome...'' Slika nije dostupna Kosovo još nema kompletne rezultate izbora, što će reći Bruxelles?

Ona je također rekla da su misije OESS-a na Balkanu "uspješne priče" i spomenula Hrvatsku gdje je misija OESS-a uspješno zaključena krajem prošle godine. 

Zauzela se i za nastavak rada misija u Bjelorusiji i središnjoj Aziji.

Na konferenciji za novinstvo Ferrero-Waldner je izjavila da EU ne očekuje nasilje ili bilo kakve "žestoke akcije" od strane Srbije zbog proglašenja neovisnosti Kosova.

Europska unija je Srbiji ponudila vrlo dobar privremeni politički sporazum, rekla je Ferrero-Waldner i dodala da time nije odustala od zahtjeva za izručenjem odbjeglog haškog optuženika Ratka Mladića.

"Srbijanskom stanovništvu želimo pokazati da ih želimo u Europi", rekla je europska povjerenica i izrazila nadu da će predsjednički izbori u Srbiji, u drugom krugu 3. veljače, biti slobodni i pošteni, te kazala da će EU potom odlučiti o daljnjim koracima.