Obavijesti Video Pretražite Navigacija

FBI uhitio bombaša koji je pripremao napad uoči Božića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Agenti FBI-a uhitili su u Rockfordu u Illinoisu 22-godišnjeg američkog muslimana Derricka Shareefa koji je namjeravao 22. prosinca postaviti bombe u lokalnom trgovačkom centru, vodeći svoj vlastiti 'nasilni jihad', izvijestila je TV mreža Fox News.

Shareef (22), je uhićen kada je došao na parkiralište na sastanak s prikrivenim agentom FBI-a, kako bi zamjenio stereo zvučnike za četiri ručne bombe i pištolj.

Pročitajte i ovo Ljudi odaju počast stradalima u terorističkom napadu u Moskvi 140 mrtvih i 182 ranjenih Nema kraja agoniji nakon terorističkog napada u Moskvi: Još se uvijek traga za 95 nestalih osoba Ivica Puljak, gradonačelnik Splita Moguća koalicija s DP-om? Puljak za Dnevnik Nove TV: "Prvi cilj je maknuti HDZ, a potom od Hrvatske napraviti modernu europsku zemlju"

Dužnosnici FBI-a rekli su kako je Shareef planirao postaviti bombe u košare za smeće u shopping centru CherryVale u Rockfordu, 145 km sjeverozapadno od Chicaga.

Shareef je optužen za pokušaj uništavanja ili oštećenja objekta požarom ili eksplozijom i za pokušaj korištenja oružja za masovno uništenje.

Pravosudni dužnosnici su rekli kako je djelovao sam i nije
predstavljao stvarnu prijetnju, jer ga je pratila Zajednička radna skupina za terorizam 'i jedine osobe koje su umiješane u tu zavjeru bile su Shareef i dva vladina službenika', izjavio je je državni tužitelj za Chicago Patrick Fitzgerald.

Prema riječima specijalnog agenta FBI-a Roberta Granta, američki državljanin Shareef, koji je prešao na islam, otišao je tako daleko u pripremama za napad da je načinio i 'mučenički video snimak' te prošao kroz 'proces čišćenja' prije napada, koji uključuje i brijanje cijelog tijela. Za napad je izabrao petak 22. prosinca, jer je vjerovao kako će taj dan uoči Božića, biti najveća koncentracija kupaca, rekao je Grant.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene