Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Naivna mlada Ruskinja izdala je FBI-evim agentima informacije o ruskim špijunima.


Američka je policija uhitila deset 'ruskih špijuna' i svima im prijete optužbe pred američkim sudom. Među njima je i prekrasna 28-godišnja Anna Chapman, otkrili su američki operativci. Djevojka ima crvenu kosu i uspješna je poslovna žena.

Vezani članci Gabby Petito FBI potvrdio čiji su ostaci pronađeni pokraj stvari nestalog zaručnika ubijene Gabby Petito Američki sud, ilustracija FBI pretražuje kuću ruskog oligarha Deripaske. Bio je pod istragom zbog pranja novca

Anna je radila u ambasadi u New Yorku. Sve podatke koje je slala sa svog laptopa, nadzirao je FBI. Ona je poslužila američkim operativcima za otkrivanje djelovanja ruskih špijuna. Na to je bila prisiljena, jer su je FBI-ovi agenti već ranije prevarili kako bi im otkrila vitalne informacije. Predstavili su se kao preprodavači iz Moskve, zbog čega im je ona dala lažnu putovnicu, piše Newsolio.

>> SAD: Ruski špijuni koristili nevidljivu tintu, kodirane poruke...

>> Rusija: Neki navodni špijuni jesu Rusi, ali nisu radili protiv SAD-a

Ruski špijuni su djelovali na području sjevero-istočnog dijela SAD-a i to od 1990-ih. Neki su glumili parove u braku i posjedovali kuće u toj regiji. Naivna Anna se u SAD-u nalazila tek od veljače, a vlasnica je tvrtke 'Time Venture', specijalizirane za 'tehnologiju, internet, medije i aktivnosti za opuštanje', rekla je sama Anna na Youtube-u. Osim što je tamo objavljivala video materijale, Anna ima i profil na Facebooku, na kojem je veoma aktivna i ima oko 180 prijatelja iz cijelog svijeta, a posljednji status koji je objavila, glasio je: 'Ako možeš zamisliti, možeš i postići, ako možeš nešto sanjati, možeš to i ostvariti'.

Anna je navodno razvedena, a njezino bogatstvo procjenjuje se na skoro 2 milijuna dolara. No, nije samo ona koristila socijalne mreže. Tako je Mikhail Semenko, jedan od optuženih za špijunažu, bio veoma aktivan na popularnoj ruskoj stranici odnoklassniki.ru. Mladić je imao preko 50 prijatelja i bio je član više grupa. Objavljivao je i dosta slika na kojima se vidjelo kako putuje svijetom. Predstavljao se kao zaposlenik u turizmu, koji govori ruski, engleski, španjolski i kineski, javlja RIA Novosti.

Prema pisanju američkih medija, FBI tvrdi kako kako je Semenko kod susreta s navodnim agentima koristio fraze kao: 'Oprostite, da li smo se mi upoznali u Kaliforniji prošlo ljeto?' ili 'Mi se znamo iz Pekinga iz 2004.?'. Mnogi Rusi misle kako je ovaj skandal namješten i to od strane američkih političara, koji smatraju da je Obama imao 'previše prijateljski' odnos prema Rusiji u zadnje vrijeme, piše Pravda.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju