Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Špijunska afera

Rusija: Neki navodni špijuni jesu Rusi, ali nisu radili protiv SAD-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da neki navodni špijuni uhićeni u Sjedinjenim Državama jesu ruski državljani, ali i da nisu učinili ništa štetno za američke interese.

U priopćenju ministarstva kaže se da Rusija očekuje da SAD 'pokaže razumijevanje i uzme u obzir pozitivan karakter sadašnje razine rusko-američkih odnosa'. I ruski premijer Vladimir Putin kritizirao je američko uhićenje navodnih špijuna i rekao kako se nada da taj skandal neće naštetiti sve boljim rusko-američkim odnosima. 'Vaša je policija pretjerala, ona šalje ljude u zatvor', rekao je Putin bivšem američkom predsjedniku Billu Clintonu kojega je primio u svojoj dači u Novo-Ogarjovu. 'Ali to im je posao', dodao je Putin, a Clinton se nasmijao kad je čuo prijevod.

Pročitajte i ovo Evan Gershkovich Evan Gershkovich Američki novinar ostaje u pritvoru u Moskvi: Tijekom suđenja na ruci uočen detalj koji otkriva kako ga čuvaju Ilustracija Obavještajni rad Novi špijunski skandal u Europi: "Njihove aktivnosti predstavljaju prijetnju"

Uhićenja jedanaestero navodnih špijuna dogodila su se samo nekoliko dana poslije topla washingtonskog susreta američkoga predsjednika Baracka Obame i ruskoga predsjednika Dmitrija Medvedeva. 'Trenutak je posebno dobro odabran', sarkastično je novinarima rekao ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na putu u Jeruzalem.

I neki drugi ruski dužnosnici kažu da tajming nije slučajan. Ministarstvo nije preciziralo tko je od jedanaestero uhićenih Rus. Televizija NTV objavila je da je dvoje Rusa: Mihail Semenko koji se 2008. preselio u SAD i Anna Chapman koja ima muža Engleza i koja je u SAD otišla u veljači ove godine. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene