Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svi putnici i članovi posade broda za krstarenje Explorer, kojem prijeti potonuće nakon udara u santu leda u Antarktičkom oceanu, uspješno su evakuirani, potvrdila je danas jedna dužnosnica kanadske tvrtke G.A.P. Adventures.


"Svi su putnici evakuirani na drugi brod, Nordnorege, koji se nalazio nedaleko. Svi su spašeni", rekla je na državnoj televiziji CBC Susan Hayes, zamjenica predsjednika G.A.P. Adventures, tvrtke koja je organizirala krstarenje uz obale Antarktike.

Vezani članci Potonula ribarska kočarica, ilustracija Potonula ribarska kočarica, strahuje se da je 17 ljudi poginulo Slika nije dostupna Obrana Kapetana Kukavice: 'Skliznuo je s mosta kruzera u čamac za spašavanje'

Hayes je precizirala da su svi članovi posade također primljeni na norveški brod Nordnorege i dodala da je trenutačno Explorer nagnut 30 stupnjeva i da još nije potonuo.
Prema njezinim podacima i navodima kanadskih medija na Exploreru se nalazio 91 putnik i 9 članova posade. Prvi podaci su govorili o 154 putnika i članova posade.

>> Brod tone u Antarktičkom oceanu

Explorer je udario u led koji probio rupu veličine šake u trupu broda kuda je počela navirati voda. Pumpe su radile cijele noći što je omogućilo mirnu evakuaciju, dodala je.

Ona je pozdravila pribranost i učinkovitost posade i rekla da su kapetan i njegov zamjenik posljednji napustili brod.

Na argentinskom radiju Continental jedan evakuirani putnik je
ispričao da su ostali tri ili četiri sata u čamcima za spašavanje i dodao da je evakuacija izvedena bez panike i mirno, te da je najveći problem bila hladnoća.