Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nova poljska premijerka Eva Kopacz prisegnula je u ponedjeljak na dužnost predsjedniku Republike Bronislawu Komorowskom kao nasljednica Donalda Tuska koji je podnio ostavku radi odlaska na dužnost predsjednika Europske unije.


Kopacz (57), preuzima poljsku vladu od Tuska, koji je bio premijer od 2007., a ostavku je podnio prošli tjedan kako bi novu dužnost preuzeo u prosincu.

Vezani članci Europi prijeti toplinski udar (Foto: Dnevnik.hr) Toplinski udar u Europi: Mladić umro u Španjolskoj, u Francuskoj do 45 stupnjeva, požar u Kataloniji Tisuće Poljaka odale počast ubijenom gradonačelniku Gdanjska (Foto: AFP) - 4 Gdanjsk bira nasljednika ubijenog gradonačelnika

Kopacz je svoju vladu predstavila u petak. Novi ministar vanjskih poslova je Grzegorz Schetyna, njezin stranački protivnik čime je nastojala neutralizirati prijetnju svojem autoritetu, ocjenjuju analitičari.

Dosadašnji ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski, jedan od najuglednijih poljskih političara na međunarodnoj sceni, postat će predsjednikom parlamenta, što je nominalno druga najviša politička dužnost u zemlji, odmah iza predsjednika države.

Poljska, Slovačka i Austrija na nogama: 'Smanjena nam je isporuka ruskog plina'

Objavljujući sastav nove vlade Kopacz je na dosadašnjim položajima zadržala ministre financija i obrane, istaknuvši da svojim izborom želi osigurati kontinuitet politike dosadašnjeg predsjednika vlade Donalda Tuska, svojeg mentora i očuvati jedinstvo vladajuće Stranke Građanska platforma (desni centar).

Kopacz je također imenovala nove ljude na dužnosti ministara unutarnjih poslova, pravosuđa, infrastrukture, javne uprave i razvoja a u njezinoj vladi Teresa Piotrkowska postala je prva žena u Poljskoj na dužnosti ministrice unutarnjih poslova. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook