Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nasljednica Tuska

Eva Kopacz prisegnula za premijerku Poljske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova poljska premijerka Eva Kopacz prisegnula je u ponedjeljak na dužnost predsjedniku Republike Bronislawu Komorowskom kao nasljednica Donalda Tuska koji je podnio ostavku radi odlaska na dužnost predsjednika Europske unije.

Kopacz (57), preuzima poljsku vladu od Tuska, koji je bio premijer od 2007., a ostavku je podnio prošli tjedan kako bi novu dužnost preuzeo u prosincu.

Pročitajte i ovo Gomila gnoja pred kućom ruskog diplomata - 2 Jasno poručili što misle VIDEO Rusku zastavu stavili na gnoj pa poručili: "Krajnje je vrijeme da ih protjeramo iz svoje zemlje!" Ilustracija Za podizanje standarda Poljska će dobiti 137 milijardi eura od EU-a: "To je hrpa novca, dobro ćemo ga iskoristiti"

Kopacz je svoju vladu predstavila u petak. Novi ministar vanjskih poslova je Grzegorz Schetyna, njezin stranački protivnik čime je nastojala neutralizirati prijetnju svojem autoritetu, ocjenjuju analitičari.

Dosadašnji ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski, jedan od najuglednijih poljskih političara na međunarodnoj sceni, postat će predsjednikom parlamenta, što je nominalno druga najviša politička dužnost u zemlji, odmah iza predsjednika države.

Poljska, Slovačka i Austrija na nogama: 'Smanjena nam je isporuka ruskog plina'

Objavljujući sastav nove vlade Kopacz je na dosadašnjim položajima zadržala ministre financija i obrane, istaknuvši da svojim izborom želi osigurati kontinuitet politike dosadašnjeg predsjednika vlade Donalda Tuska, svojeg mentora i očuvati jedinstvo vladajuće Stranke Građanska platforma (desni centar).

Kopacz je također imenovala nove ljude na dužnosti ministara unutarnjih poslova, pravosuđa, infrastrukture, javne uprave i razvoja a u njezinoj vladi Teresa Piotrkowska postala je prva žena u Poljskoj na dužnosti ministrice unutarnjih poslova. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene