Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz je u nedjelju zahtijevao od britanskog premijera Davida Camerona da u utorak pokrene proceduru izlaska iz Europske unije, a istog dana je predviđen europski summit.


U razgovoru objavljenom u listu Bild, Martin Schulz je ocijenio da bi neko neodređeno razdoblje izazvalo dodatne nesigurnosti i u opasnost dovelo radna mjesta.

Vezani članci Slika nije dostupna Ministrica Theresa May najavila kandidaturu za nasljednicu Davida Camerona Slika nije dostupna Kingston upon Hull: Evo zašto je čak 68 posto stanovnika glasalo za Brexit

"To oklijevanje, samo radi taktičke igre britanskih konzevativaca, svima nam šteti", nastavio je. "Zato računamo da će britanska vlada održati svoja obećanja odmah, a summit u utorak je dobar trenutak".

Četiri najveće zastupničke skupine Europskog parlamenta su također sastavile rezoluciju kojom pozivaju Davida Camerona da pokrene Brexit u utorak, izvijestio je njemački list Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Parlamentarci pišu da je nužno izbjeći nesigurnosti i sačuvati jedinstvo Unije.

"Nikakva nova veza između Velike Britanije i EU ne može biti potvrđena dok ne bude završen sporazum izlaska", dodaju oni.

U petak nakon šoka zbog rezultata referenduma, premijer David Cameron je najavio svoju ostavku do listopada i tako prepustio svom nasljedniku pregovore Brexita s drugim zemljama članicama.

Prema članku 50 ugovora iz Lisabona, koji do sada nikada nije bio korišten, Velika Britanija mora službeno objaviti Europskom vijeću, sastavljenom od šefova država i vlada, svoju namjeru da napusti Uniju.

Od tada zemlja koja izlazi i članice EU imaju dvije godine za pregovore o izlasku.

Summit šefova država i vlada je previđen za utorak i srijedu kako bi se razgovaralo o britanskom referendumu.

Europski parlament će se sastati u utorak na izvanrednom zasjedanju. Ministri vanjskih poslova šest zemalja utemeljiteljica koji su se u subotu sastali u Berlinu, zatražili su od britanske vlade da što prije pokrene proces izlaska. (Hina)