Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz je u nedjelju zahtijevao od britanskog premijera Davida Camerona da u utorak pokrene proceduru izlaska iz Europske unije, a istog dana je predviđen europski summit.


U razgovoru objavljenom u listu Bild, Martin Schulz je ocijenio da bi neko neodređeno razdoblje izazvalo dodatne nesigurnosti i u opasnost dovelo radna mjesta.

Vezani članci Zagovornici Brexita Gotovo je: Velika Britanija i službeno više nije članica Europske unije, Johnson poručio - "Sviće zora i diže se zastor za novi čin" Brexit Zbogom, Europo: Nakon tri i pol godine rasprava koje su duboko podijelile zemlju, Velika Britanija u petak odlazi iz EU-a

"To oklijevanje, samo radi taktičke igre britanskih konzevativaca, svima nam šteti", nastavio je. "Zato računamo da će britanska vlada održati svoja obećanja odmah, a summit u utorak je dobar trenutak".

Četiri najveće zastupničke skupine Europskog parlamenta su također sastavile rezoluciju kojom pozivaju Davida Camerona da pokrene Brexit u utorak, izvijestio je njemački list Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Parlamentarci pišu da je nužno izbjeći nesigurnosti i sačuvati jedinstvo Unije.

"Nikakva nova veza između Velike Britanije i EU ne može biti potvrđena dok ne bude završen sporazum izlaska", dodaju oni.

U petak nakon šoka zbog rezultata referenduma, premijer David Cameron je najavio svoju ostavku do listopada i tako prepustio svom nasljedniku pregovore Brexita s drugim zemljama članicama.

Prema članku 50 ugovora iz Lisabona, koji do sada nikada nije bio korišten, Velika Britanija mora službeno objaviti Europskom vijeću, sastavljenom od šefova država i vlada, svoju namjeru da napusti Uniju.

Od tada zemlja koja izlazi i članice EU imaju dvije godine za pregovore o izlasku.

Summit šefova država i vlada je previđen za utorak i srijedu kako bi se razgovaralo o britanskom referendumu.

Europski parlament će se sastati u utorak na izvanrednom zasjedanju. Ministri vanjskih poslova šest zemalja utemeljiteljica koji su se u subotu sastali u Berlinu, zatražili su od britanske vlade da što prije pokrene proces izlaska. (Hina)