Koronavirus u Šangaju
Koronavirus u Šangaju Foto: Afp

Šangaj je u nedjelju objavio da će se ukinuti "nerazumna" ograničenja uvedena zbog koronavirusa, dok je Peking ponovno otvorio dijelove javnog prijevoza, neke trgovačke centre i druga mjesta kako se broj zaraženih stabilizirao.


Kinesko trgovačko središte od 25 milijuna namjerava u srijedu ukinuti dvomjesečni lockdown koji je ozbiljno naštetio gospodarstvu, zbog čega su mnogi stanovnici izgubili prihode, boreći se da nabave hranu i da se nose s izolacijom.

Bolne zabrane zbog koronavirusa u velikim kineskim gradovima suprotne su trendovima uočenim u ostatku svijeta, koji se uvelike pokušavao vratiti normalnom životu čak i kada se broj zaraženih povećavao.

Šangaj, najmnogoljudniji grad u Kini, od 1. lipnja ukinut će mnoge mjere kako bi tvrtke nastavile raditi. Grad je također pokrenuo mjere za potporu svom gospodarstvu, uključujući smanjenje nekih poreza na kupnju automobila, ubrzanje izdavanja obveznica lokalne samouprave i ubrzanje odobravanja projekata nekretnina.

"U potpunosti ćemo podržati i organizirati nastavak rada i proizvodnje u različitim sektorima industrije", rekao je dogradonačelnik Wu Qing novinarima, dodajući da će se ukinuti "nerazumna" ograničenja za tvrtke. Wu nije dao pojedinosti o tome koja će ograničenja biti ukinuta.

Ranije u nedjelju, glasnogovornica gradske vlade Yin Xin rekla je da će Šangaj od srijede olakšati zahtjeve za testiranje za ljude koji žele ući na javne površine, kako bi se potaknuo povratak na posao.

Provjereno: Antonija Baričević - 1 Još jedan slučaj smrti od korone na hematologiji: "Izbjegavali smo izlaske, djeca rođendane. A tamo gdje je trebao biti najsigurniji..."

Koronavirus u Sjeverkoj Koreji Najzatvorenija zemlja na svijetu bori se s ''groznicom'', tvrdi da je sve pod kontrolom: Dosad oboljelo tri milijuna ljudi

"Trenutna epidemijska situacija u gradu nastavlja se stabilizirati i poboljšavati", rekla je Yin, dodajući da se strategija Šangaja "kreće prema normaliziranoj prevenciji i kontroli".

U glavnom gradu Pekingu, knjižnicama, muzejima, kazalištima i teretanama dopušteno je ponovno otvaranje u nedjelju, iako uz ograničenje broja ljudi, u okruzima u kojima sedam dana zaredom nije zabilježen nijedan slučaj koronavirusa.

Šangaj je u nedjelju prijavio nešto više od 100 novih slučajeva koronavirusa, dok je Peking zabilježio 21, oba u skladu s trendom pada u cijeloj zemlji.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju