Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zabranjen i uvoz

Europska komisija zabranit će prodaju hrane od kloniranih životinja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U EU-u neće se vršiti kloniranje u svrhu uzgoja domaćih životinja i, dok god je dobrobit životinja u pitanju, takve se klonirane životinje neće ni uvoziti.

Europska komisija je donijela tri nacrta zakonodavnih akata o kloniranju životinja i o novoj hrani koji će omogućiti pravnu sigurnost u tom području. Dva prijedloga zabranit će korištenje tehnike kloniranja u EU-u za domaće životinje i uvoz tih kloniranih životinja. Stavljanje u promet hrane dobivene od kloniranih životinja također će biti zabranjeno. Tim prijedlozima želi se riješiti pitanje dobrobiti životinja i druga etička pitanja povezana s korištenjem te tehnike, priopćila je EK.

Pročitajte i ovo Obilježavanje hrvatskog ulaska u Europsku uniju - 1 Dnevnik Nove TV s akterima velikoga slavlja Te veličanstvene noći Hrvatsku su predstavili Uniji i svijetu, oduševili su i cijeli vrh Europe: ''Osjećaj je bio neopisiv'' Zoran Milanović na Prespa forumu za dijalog - 1 Prespa forum Milanović oštar: "EU institucije teško su demokratske. Vučić? Nije moj najbolji prijatelj, ali nije ni neprijatelj"

Nacrt zakonodavnog akta o novoj hrani revidira postojeću Uredbu o novoj hrani kako bi se poboljšao pristup nove i inovativne hrane tržištu EU-a i istovremeno održala visoka razina zaštite potrošača. U EU-u neće se vršiti kloniranje u svrhu uzgoja domaćih životinja i dok god je dobrobit životinja u pitanju, takve se klonirane životinje neće ni uvoziti.

'Nacrtom prve Direktive predviđa se privremena zabrana korištenja tehnike kloniranja na domaćim životinjama i zabrana stavljanja na tržište živih klonova životinja te klonova životinjskih embrija. Nacrtom druge Direktive onemogućuje se stavljanje na tržište EU-a hrane kao što su meso ili mlijeko dobiveni od kloniranih životinja', istaknuli su u izvršnoj instituciji EU-a.

Jakovina: To su laži i neistine! Imat ćemo odličan program

No, u Komisiji ističu da kloniranje neće biti zabranjeno u svrhu istraživanja, očuvanja rijetkih pasmina i ugroženih životinjskih vrsta niti za korištenje životinja za proizvodnju farmaceutskih proizvoda i medicinskih uređaja kada je korištenje te tehnike opravdano.

U skladu s nacrtom Uredbe, nova hrana prolazila bi jednostavniji, jasniji i učinkovitiji postupak odobrenja koji bi bio centraliziran na razini EU-a, što bi sigurnoj i inovativnoj hrani omogućilo da brže stigne na tržište EU-a. Nova hrana termin koristi za hranu koja se nije u znatnoj mjeri koristila u EU-u prije svibnja 1997., tj. prije nego što je trenutačno važeća Uredba stupila na snagu, a posebno za hranu proizvedenu korištenjem novih tehnika i tehnologija kao što su nanomaterijali.

Posebne odredbe predviđene su također za hranu koja se još ne nalazi u prometu u EU-u, ali koja se već sigurno koristi u zemljama koje nisu članice EU-a. Tako bi nastao uravnoteženiji sustav i pozitivna okolina za trgovinu.

Ostale institucije EU-a, uključujući Europski parlament i Vijeće, razmotrit će Komisijine nacrte zakonodavnih akata i dati svoje mišljenje o njima. Trenutačno se procjenjuje da bi ti nacrti zakonodavnih akata mogli stupiti na snagu najranije 2016. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene