Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dužnička kriza u Grčkoj ugrožava gospodarstva najmanje pet drugih članica Europske unije.


 I dok političari pokušavaju spasiti eurozonu, građani prosvjeduju! Dosta im je krize, smanjivanja prava i ispraznih obećanja. Tisuće su bile na ulicama Španjolske i Francuske.
'Došli smo na prosvjed kako bismo se pridružili svima koji žele promjene. Građani plaćaju za krizu i to treba promijeniti', kaže prosvjednik u Madridu Raul Alonso. 'Ogorčeni smo. Vidjeli ste što se događa u arapskim zemljama, u Španjolskoj, Grčkoj, čak i Engleskoj.

Vezani članci Nije sve tako crno - 2 Oni su koronakrizu pretvorili u poduzetničku priliku pa sve što proizvedu – odmah prodaju: "Narudžbe dolaze iz cijele Hrvatske" Novac, ilustracija Banke donijele mjere za građane pogođene krizom, oporba nezadovoljna, ministar poručuje: ''Očekujemo više“

Nije dobro i toga nam je dosta', kaže Parižanin Nico sluz. Europljanima je dosta i već dvije godine političari rješavaju krizu preko njihovih leđa. Plaće su na minimalcu, radni vijek je produljen, socijalna davanja smanjena, a porezi povećani.
No, upravo zahvaljujući tim mjerama većina europskih zemalja nekako preživljava. Ne i Grčka. Ponovno joj prijeti bankrot i premijer predlaže novu, kriznu vladu kako bi dobio podršku za dodatne mjere štednje.

Kritičarima odgovara. Ne usvoji li Grčka nove, stroge mjere može se pozdraviti s financijskom pomoći MMF-a i Europske unije. Europski ministri financija sastali su se u Luksemburgu. Grčkoj će gotovo sigurno dati prije dogovorenih 12 milijardi eura. Spašavanjem Grčke, naime, spašavaju sebe. Bankrotira li Grčka, dužnička kriza prijeti Portugalu, Irskoj, Italiji, Belgiji i Španjolskoj.