Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjedi u Madridu, Parizu i Ateni

Europljani na nogama: Dosta im je krize i rezanja!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dužnička kriza u Grčkoj ugrožava gospodarstva najmanje pet drugih članica Europske unije.

 I dok političari pokušavaju spasiti eurozonu, građani prosvjeduju! Dosta im je krize, smanjivanja prava i ispraznih obećanja. Tisuće su bile na ulicama Španjolske i Francuske.
'Došli smo na prosvjed kako bismo se pridružili svima koji žele promjene. Građani plaćaju za krizu i to treba promijeniti', kaže prosvjednik u Madridu Raul Alonso. 'Ogorčeni smo. Vidjeli ste što se događa u arapskim zemljama, u Španjolskoj, Grčkoj, čak i Engleskoj.

Pročitajte i ovo Prosvjed u Parizu protiv mirovinske reforme NE PAŠE IM MIROVINSKA REFORMA Dan nacionalnog štrajka u Francuskoj: Ne rade javne službe, otkazani letovi, problemi s javnim prijevozom... Slika nije dostupna Pritisak na Europu Članice MMF-a traže od Europe odlučnije rješavanje krize

Nije dobro i toga nam je dosta', kaže Parižanin Nico sluz. Europljanima je dosta i već dvije godine političari rješavaju krizu preko njihovih leđa. Plaće su na minimalcu, radni vijek je produljen, socijalna davanja smanjena, a porezi povećani.
No, upravo zahvaljujući tim mjerama većina europskih zemalja nekako preživljava. Ne i Grčka. Ponovno joj prijeti bankrot i premijer predlaže novu, kriznu vladu kako bi dobio podršku za dodatne mjere štednje.

Kritičarima odgovara. Ne usvoji li Grčka nove, stroge mjere može se pozdraviti s financijskom pomoći MMF-a i Europske unije. Europski ministri financija sastali su se u Luksemburgu. Grčkoj će gotovo sigurno dati prije dogovorenih 12 milijardi eura. Spašavanjem Grčke, naime, spašavaju sebe. Bankrotira li Grčka, dužnička kriza prijeti Portugalu, Irskoj, Italiji, Belgiji i Španjolskoj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene