Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Euro je danas pao na najnižu razinu u odnosu na dolar u posljednje četiri godine, zbog dužničkih problema pojedinih članica Europske unije, koje za tu valutu predstavljaju velik uteg.


Dolar je porastao za 0,3 posto u odnosu na euro i sada je taj omjer 1,2322 u korist eura, sa prethodnih 1,23, piše CNN. Investitori su krajem prošlog tjedna počeli vršiti snažan pritisak na euro, u jeku odluke EU-a o gotovo trilijun eura pomoći posrnuloj europskoj ekonomiji.

Vezani članci Euri i kune Koliko nas košta euro: Kovanice proizvodimo sami, a dio novčanica morat ćemo posuditi. Za to nam trebaju milijuni Nacionalno vijeće za uvođenje eura u RH Nacionalno vijeće za uvođenje eura: ''Hrvatska je čvrsto na putu u eurozonu i zato će nam u ovoj krizi biti lakše''

>> 'Svaki napad na euro-zonu će propasti'

Mnoge europske zemlje najavile su planove štednje, kako bi izbjegle grčki scenarij. Jedan od takvih primjera je i problematični Portugal, koji je najavio rezove plaća od 5 posto u javnom sektoru, od političara, do šefova u javnom sektoru. Španjolska je najavila rezanje plaća u javnom sektoru od pet posto u ovoj godini te njihovo zamrzavanje u idućoj, kako bi smanjila svoje proračunske minuse i pokrila dugove.

Investitore najavljene mjere europskih država brinu, jer se boje da će najavljene mjere štednje narušiti, ionako krhak ekonomski rast u euro zoni.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju