Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvorit će se javna rasprava

EU želi smanjiti rasipanje hrane: U kanti za smeće završi oko 89 milijuna tona!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija želi smanjiti rasipanje hrane jer milijuni tona godišnje završe u kantama za smeće u Europi, što predstavlja socijalni, moralni i ekološki problem.

Pitanje rasipanja hrane u ponedjeljak je na sastanku ministara poljoprivrede zemalja članica EU-a na dnevni red stavila Mađarska, a podržali su je još neka izaslanstva, među njima i hrvatsko.

'Taj mađarski prijedlog je odličan, a podržali smo ga mi i Finci', rekao je hrvatski ministar poljoprivrede i ribarstva Tihomir Jakovina. Zaključeno je da se od Europske komisije zatraži analiza i prijedlozi kako da se smanje gubici hrane od polja do stola.

Povjerenik za zaštitu okoliša Janez Potočnik rekao je da se u Europi izgubi oko 89 milijuna tona hrane koja završi u kantama za smeće. 'To je moralno i ekonomski neprihvatljivo, a još je gore kad pogledate koliki su resursi potrebni za proizvodnju tih 89 milijuna tona hrane', rekao je Potočnik.

>> Užas u Somaliji: Od gladi umrlo 133.000 djece mlađe od 5 godina

Do 1. listopada ove godine bit će otvorena javna rasprava, a nakon toga Komisija će izaći s konkretnim prijedlozima kako smanjiti gubitke u proizvodnji hrane.

Ministar Jakovina je rekao da će se u srijedu u Rimu održati sastanak na tehničkoj razini između predstavnika Hrvatske, Italije i Slovenije o zaštiti ribljeg fonda u Jadranu.

'Mi s našim susjedima imamo korektnu suradnju, pogotovo u sektoru ribarstva, a ovo će biti jedan u nizu zajedničkih sastanaka o zaštiti Jadrana', rekao je ministar Jakovina.

Ovo je prvi sastanak Vijeća za poljoprivredu i ribarstvo na kojem ministar Jakovina sudjeluje kao punopravni član. Tom je prigodom svojim kolegama poklonio prigodne darove, između ostaloga, kravate i marame. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Dron za zaprašivanje komaraca Centar za kontrolu Protiv njih se bore i dronovima, ali konačni udarac komarcima će zadati - komarac Slika nije dostupna rast cijena energenata Europska komisija predložila plan o smanjenju ovisnosti o ruskom plinu, Putinu se ovo neće svidjeti: "Moramo djelovati sada..."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene