Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nužna evakuacija civila

EU zabrinuti zbog eskalacije nasilja u Pojasu Gaze: 'Pozivamo na hitnu istragu o UN-ovoj školi u Gazi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska unija pozvala je u petak na 'hitnu istragu' o granatiranju UN-ove škole u Gazi u kojemu je u četvrtak poginulo 15 osoba, a dvjesto je ranjeno.

'Pozivamo na hitnu i na sveobuhvatnu istragu o tom izgredu', rekla je Maja Kocijančič, glasnogovornica diplomatske službe EU-a.

Pročitajte i ovo Obitelj oplakuje mrtve u Gazi Ljudska prava Izvjestiteljica UN-a upozorila na ono što čini Izrael: ''Nikada nisam vidjela takav horor'' Uništenja u Gazi - 2 Raste strah od šireg sukoba Sto dana rata Izraela i Hamasa, užasima se ne nazire kraj: "Nitko neće pobijediti"

Ovo je četvrti put da se gađa Agenciju za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA), istaknula je glasnogovornica koja je 'pozvala sve strane da poštuju nepovredivost i integritet UNRWA-e'.

Izrael odbio Kerryjev prijedlog o 'humanitarnom primirju'

EU usto ističe potrebu da se uspostave 'humanitarni koridori' za evakuaciju civila koji žele napustiti ratno područje.

'Iznimno smo zabrinuti zbog eskalacije nasilja u Pojasu Gaze', gdje je u izraelskoj ofenzivi poginulo 820 ljudi, među kojima više od 190 djece, rekla je usto glasnogovornica, ponovo 'osudivši gubitak života civila'.

Dok se nastavljaju napori za postizanje primirja, EU je osamnaestog dana izraelske ofenzive na Hamas ponovo pozvao sve strane na 'trenutačno primirje'.

Europska komisija je zatim najavila da će za pomoć Pojasu Gazi, 'gdje se humanitarna kriza svakim danom pogoršava', izdvojiti još 5 milijuna eura.

Izrael napada Gazu unatoč međunarodnim mirovnim naporima

Time se ukupna vrijednost humanitarne pomoći Komisije Gazi od početka godine penje na 23,5 milijuna eura. Izraelska vojska priopćila je pak u petak navečer kako je izraelski vojnik poginuo u pucnjavi iz zgrade blizu UN-ove škole u središtu Pojase Gaze, pripćila je izraelska vojska.

Time se broj izraelskih vojnika poginulih od početka izraelske vojne ofenzive na palestinsku enklavu popeo na 35. Ovo je najveći broj žrtava u izraelskoj vojsci od rata s libanonskim Hezbolahom 2006. kada je izgubila 119 ljudi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene