Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavljaju s napadima

Izrael odbio Kerryjev prijedlog o 'humanitarnom primirju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izrael je u petak navečer odbio prijedlog američkog državnog tajnika Johna Kerryja o primirju u Pojasu Gaze te najavio širenje napada.

Izraelski ministar obrane kazao je da bi Izrael uskoro mogao proširiti područje operacije u pojasu Gaze i to značajno.

Pročitajte i ovo Izraelski vojnici kod granice s Gazom Iz minute u minutu FOTO Šef UN-a: "Gaza postaje groblje za djecu", Izraelska vojska: "Ulazimo u grad u roku od 48 sati" Gaza Sukob na Bliskom istoku Bolnice u Gazi dnevno troše mjesečne zalihe: "Ostat ćemo s našim pacijentima i braniti njihovo pravo na život do samog kraja"

 

Izjava ministra Moshea Yaalona objavljena je nakon što je američki državni tajnik John Kerry objavio da Izrael odbija suradnju za postizanje primirja.

Izvor iz Yaalonovog ministarstva navodi da je Yaalon poručioizraelskim trupama da moraju biti 'spremni na naređenje o širenju područja napada u Gazi', javlja AP.

Izrael napada Gazu unatoč međunarodnim mirovnim naporima

Odbijen Kerryjev prijedlog o 'humanitarnom primirju'

'Sigurnosni kabinet je jednoglasno odbio prijedlog američkog državnog tajnika Johna Kerryja o primirju', dodaje televizijska mreža koja navodi da će članovi kabineta nastaviti razgovor o tome.

Cijeloga dana su trajali diplomatski pregovori kako bi se postiglo 'humanitarno primirje' u ratu Izraela i palestinskog pokreta Hamasa u Gazi. Kako navodi javna televizija, vlada Benjamina Netanyahua traži da izraelska vojska ostane u Pojasu Gaze kako bi nastavila uništavanje 'jurišnih tunela' koje je Hamas kopao čak i u vrijeme primirja.

FOTO Prosvjedi u Jeruzalemu: Ovako to izgleda kada izraelski specijalci u civilu detektiraju opasnost

Čini se da će taj uvjet teško dobiti pristanak palestinskog islamističkog pokreta koji od 2007. nadzire Pojas Gaze.

Prijedlog o kojemu je riječ, koji je Kerry u srijedu iznio izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu, predviđa privremeni prekid vatre od tjedan dana tijekom kojeg se izraelske snage ne bi morale posve povući iz Pojasa Gaze.

Dvije strane također se poziva na početak pregovora o trajnijem sporazumu uz egipatsko posredovanje. U razgovorima bi sudjelovalo i palestinsko vodstvo, stoji u Kerryevu prijedlogu.

SAD, glavni tajnik UN-a i EU pružili bi jamstva da će se pregovori usredotočiti na uklanjanje raketa i zatvaranje tunela u Gazi, kao i na prekid blokade te palestinske enklave i popravak šteta.

Kako se doznaje iz izvora bliskog izraelskoj vladi, vlada s američkim šefom diplomacije Kerryjem raspravlja o promjenama predloženoga plana o primirju.

Posrednici žele da primirje stupi na snagu uoči muslimanskog blagdana idućeg tjedna, ali se suočavaju s gotovo nepomirljivim zahtjevima Izraela i Hamasa.

VIDEO Na Zapadnoj obali održani najveći prosvjedi u posljednjih nekoliko desetljeća

Hamas, koji traži od Izraela prekid blokade Gaze prije prestanka neprijateljstava, još nije odgovorio na prijedlog o primirju.

Prema riječima dužnosnika u Gazi, u petak je 55 ljudi ubijeno, dok je prema navodima liječnika još šest Palestinaca ubijeno u odvojenim incidentima blizu gradova Nablus i Hebron.

U izraelskom bombardiranju tijekom 18 dana ofenzive poginulo je 850 Palestinaca, među kojima je većina civila, što izaziva sve jaču kritiku međunarodne zajednice.

Trideset pet izraelskih vojnika i troje civila poginulo je od početka kopnene operacije 17. srpnja pokrenute kao odgovor na Hamasovo raketiranje Izraela.

Turski ministar pregovara u Dohi o primirju

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu sastao se u petak u Dohi s vođom Hamasa Haledom Mešalom kako bi pridonio naporima za uspostavu primirja s Izraelom, rekao je dužnosnik turske vlade.

Ahmed Davutoglu sastao se s Mešalom, koji živi u egzilu u Dohi, kako bi 'razgovarali o pravednom primirju', rekao je za AFP taj dužnosnik koji je htio ostati anoniman. 'Razgovori napreduju u dobrom smjeru', dodao je.

Taj neplanirani susret se održao nakon telefonskih razgovora turskog ministra vanjskih poslova s njegovim američkim i katarskim kolegom u četvrtak navečer.

Francuska će deblokirati 11 milijuna eura za pomoć Gazi

Američki državni tajnik John Kerry pozvao je Tursku i Katar da pritisnu palestinski ekstremistički pokret Hamas pod čijom je kontrolom Pojas Gaze i čiji pripadnici raketiraju Izrael.

Turska, žestoki kritičar izraelske ofenzive u Gazi, traži da se Hamas uključi u pregovore o primirju.

Davutoglu se u Dohi sastao i s katarskim ministrom vanjskih poslova Haledom al Atijom. 'Surađujemo s Katarom u vezi s Hamasovim prijedlogom teksta o primirju', rekao je turski dužnosnik.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan koji za sebe kaže da je jedan od rijetkih muslimanskih čelnika koji se zauzimaju za prava Palestinaca, optužio je Izrael da provodi 'genocid' u Gazi. Izrael i Sjedinjene Države, saveznik Turske u NATO-u, osudili su tu izjavu.

Istodobno je vođa libanonskog Hezbolaha, dugogodišnjeg neprijatelja Izraela, pozvao u petak arapske i muslimanske zemlje da pruže oružanu pomoć palestinskom "otporu" u Gazi i rekao da je spreman pružiti mu posvemašnju potporu.

Hasan Nasralah pozvao je 'arapske i islamske vlade da pruže političku, moralnu, medijsku i oružanu pomoć, svaka prema svojim mogućnostima'.

UN: Izrael je možda počinio ratne zločine

Govorio je u prigodi 'Dana Jeruzalema' koji je ove godine posvećen solidarnosti s Pojasom Gaze, gdje je od početka izraelske ofenzive na tu palestinsku enklavu 8. srpnja poginulo više od 800 ljudi, uglavnom civila.

'Mi smo u Hezbolahu bili i uvijek ćemo biti uz narod, uza sve sastavnice palestinskog otpora, bez iznimke', istaknuo je Nasralah čija se moćna naoružana stranka sukobila s Izraelom u razornu ratu 2006.

Ovo je peti nastup u javnosti Hasana Nasralaha koji se skriva od rata 2006. nakon kojega Izrael nije uspio neutralizirati libanonsku šijitsku stranku. Dan Jeruzalema, koji se slavi zadnjeg petka u ramazanu, svetom mjesecu za muslimane, Hezbolah ove godine obilježava pod sloganom 'Solidarnost s narodom i s otporom u Gazi'.

Proslava Dana Jeruzalema je uvedena u Iranu nakon islamske revolucije 1979. Teheran je politički i vojni pokrovitelj Hezbollaha koji od svog osnutka na inicijativu Čuvara iranske revolucije 1982., nakon izraelske invazije na Libanon, zagovara oružanu borbu protiv židovske države (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene