Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europska unija će u posebnoj izjavi osuditi i izraziti zabrinutost zbog zloporabe putovnica zemalja članica, kojima su se koristili napadači na vođu palestinskog pokreta Hamasa.


To je najavio španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos, čija zemlja predsjeda Vijećem EU-a u ovom polugodištu. 'Krajnje smo zabrinuti zbog toga što su europske putovnice korištene u svrhe za koje nisu namijenjene', izjavio je Moratinos pri dolasku na sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a. Napadači koji su u siječnju u Dubaiju ubili visokog dužnosnika Hamasa imali su putovnice Velike Britanije, Francuske, Irske i Njemačke. Vlasti u Ujedinjenim Arapskim Emiratima tvrde da je za taj napad odgovorna izraelska obavještajna služba Mosad, što Izrael opovrgava.

Vezani članci Andrej Plenković Merkel bi koordiniran pristup oko putovanja iz rizičnih područja, Plenković poručio: "Svaka država mora moći donositi odluke na temelju svojih procjena" U Gazi uništene stotine zgrada Uništene ceste, zgrade, stotine mrtvih: Izrael kaže da nema roka za završetak sukoba - ''Ne stojimo sa štopericom. Želimo postići ciljeve''

>> Očekuje se suradnja Izraela u slučaju ubojstva u Dubaiju

Moratinos je najavio da će o tom pitanju razgovarati i s izraelskim ministrom vanjskih poslova Avigdorom Liebermanom, koji boravi u Bruxellesu. Lieberman će se  navečer neformalno sastati i s visokom predstavnicom EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton te s još nekim ministrima zemalja članica. Luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn rekao je da zemlje članice moraju bolje osigurati svoje putovnice, istaknuvši da se to ne bi 'smjelo događati u 21. stoljeću'. Državni tajnik Ujedinjenih Arapskih Emirata sazvao je u nedjelju veleposlanike zemalja članica EU-a sa sjedištem u Abu Dabiju kako bi prosvjedovao zbog zloporabe putovnica. (Hina)