Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Treća faza ovisi o rezultatima istrage pada malezijskog zrakoplova, objasnila je Vesna Pusić.


U Europskoj uniji postoji ozračje da se ide u pravcu uvođenja treće faze sankcija protiv Rusije, što će ovisiti o rezultatima istrage pada malezijskog zrakoplova iznad istočne Ukrajine, izjavila je u utorak u Bruxellesu hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

Vezani članci Slika nije dostupna SNAŽAN RUSKI RAKETNI SUSTAV Njime je srušen MH17 Slika nije dostupna 'U posljednjim trenucima, neki putnici bili su pri svijesti'

'Ključno je najprije utvrditi činjenice, a onda ćemo raspravljati o mogućnosti uvođenja treće faze sankcija, nakon što se utvrdi odgovornost za ovu tragediju, koja je i u rezoluciji UN-a, nazvana obaranjem zrakoplova', rekla je ministrica Pusić po dolasku na sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a, na kojem će glavna tema biti stanje u Ukrajini i reakcija na obaranje malezijskog zrakoplova. U zrakoplovu koji je poletio iz Amsterdama prema Kuala Lumpuru i koji je pao iznad istočne Ukrajine, poginulo je 298 ljudi. Među žrtvama je najviše Nizozemaca, više od 190 ljudi.

MH17: Rusija spremna pružiti 'kompletnu pomoć' u istrazi o zrakoplovu

'Pokušat ćemo postići konsenzus, ali mislim da postoji ozračje da se ide u pravcu treće faze sankcija', rekla je ministrica Pusić.

Ministrica Pusić je dodala da postoje dvije moguće reakcije EU-a: jedna je proširenje postojećeg popisa sankcioniranih osoba i tvrtki iz Rusije, a druga je prelazak u treću fazu, uvođenje gospodarskih sankcija, rekla je ministrica Pusić, dodajući da će Hrvatska, ovisno o rezultatima istrage, podržati oštrije sankcije.

EU je uveo prve sankcije protiv Rusije nakon aneksije Krima u ožujku. Tada je uspostavljen popis osoba kojima je zabranjen ulazak u EU i zamrznuta imovina.

Treća faza sankcija mogla bi ozbiljno naštetiti ruskom gospodarstvu, ali i interesima pojedinih zemalja članica EU-a, koje imaju intenzivnu gospodarsku suradnju s Rusijom.

Visoka predstavnica za vanjske i sigurnosne poslove Catherine Ashton izjavila je istražiteljima treba omogućiti slobodan pristup mjesta gdje je zrakoplov pao.

'Treba provesti istragu. Sve informacije iz različitih izvora moraju biti ispitane, a mi trebamo razmotriti posljedice toga događaja', rekla je Ashton.

Rusija traži da istragu vodi međunarodna zajednica, a ne Ukrajina

Britanski premijer David Cameron pozvao je u ponedjeljak EU-u da uvede gospodarske sankcije protiv Rusije i na prestanak prodaje oružja toj zemlji. Francuska je 2011. godine potpisala s Rusijom ugovorom o gradnji dva ratna broda tipa Mistral u vrijednosti 1,2 milijarde eura i Pariz je sada pod pritiskom europskih saveznika. Isporuka prvog broda predviđena je za jesen, a francuski predsjednik Francois Hollande je rekao da će taj brod biti isporučen jer je već plaćen, a da će isporuka drugog broda ovisiti o ponašanju Moskve u ukrajinskoj krizi.

Crne kutije putuju u Maleziju, a tijela poginulih putnika prebacuju se u Nizozemsku

'Moramo poslati jasnu poruku i moramo razmotriti zabranu prodaje svih vrsta vojne opreme, brodova i tehnologije. To mora prestati', rekao je novi britanski ministar vanjskih poslova Philip Hammond.

'Došlo je vrijeme da se uvede embargo na oružje i da se malo probudimo', rekao je litavski ministar vanjskih poslova Linas Linkevičius.

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt je rekao da je 'teško braniti prodaju oružja Rusiji'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook