Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže poštenu istragu

Rusija traži da istragu vodi međunarodna zajednica, a ne Ukrajina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija traži da istragu o rušenju malezijskog zrakoplova u istočnoj Ukrajini vodi međunarodna zajednica, a ne ukrajinske vlasti, izjavila je u utorak ruska veleposlanica u Maleziji.

"Ova situacija je posebna jer je područje (rušenja zrakoplova) ratna zona. Mislim da bi međunarodna zajednica trebala biti fleksibilna i djelovati na način koji je prihvatljiv svim stranama", rekla je veleposlanica Ljudmila Vorobjeva na konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Pad ruskog bombardera Koji je razlog? VIDEO Dramatičan video: Srušio se ruski bombarder, zapalio se u letu nakon izvršene misije Snimke iz ureda Sve se provjerava VIDEO Procurile snimke ukrajinskog zapovjednika kako se u uredu ljubaka s dvije djevojke

Rusija poziva na poštenu, temeljitu i potpunu istragu, koju bi otpočetka vodila Organizacija međunarodnog civilnog zrakoplovstva (ICAO), kazala je Vorobjeva.

Crne kutije putuju u Maleziju, a tijela poginulih putnika prebacuju se u Nizozemsku

Malezijski zrakoplov srušen je u četvrtak iznad istočne Ukrajine, pri čemu je poginulo 298 putnika i članova posade. Proruski separatisti u Ukrajini, koje se sumnjiči da su srušili avion projektilom zemlja-zrak, predali su u utorak u Donjecku dvije crne kutije iz srušenog Boeinga malezijskim stručnjacima.

"Tražimo da istragu vodi ICAO jer pobunjenici ne vjeruju Vladi u Kijevu. Odbili su predati bilo što, uključujući i crne kutije, ukrajinskoj strani jer se boje da će ona dokaze promijeniti u svoju korist", poručila je ruska veleposlanica.

Putin i nizozemski premijer Rutte razgovarali o malezijskom avionu

Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je u utorak rano ujutro telefonski s nizozemskim premijerom Markom Rutteom o međunarodnoj istrazi o padu malezijskoga aviona u Ukrajini, objavio je Kremlj.

U zadnja tri dana njih su dvojica već dvaput razgovarala o padu tog aviona u kojem je život izgubilo 298 ljudi, među kojima je bilo i 193 nizozemskih državljana.

Kremlj kaže da se razgovaralo o "izravnom i slobodnom pristupu stručnjaka mjestu te tragedije" radi istrage koju provodi organizacija Ujedinjenih naroda za civilno zrakoplovstvo (ICAO).

"Zato je ponovno naglašena potreba hitnog i bezuvjetnog prekida vatre u području sukoba", dodaje Kremlj.

U utorak je i ruska veleposlanica u Maleziji Ljudmila Vorobjejeva zatražila da istragu o padu Boeinga 777 koji je srušen nad Ukrajinom dok je letio iz Amsterdama u Kuala Lumpur, provede "međunarodna zajednica", a ne Ukrajina. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene