Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

EU Iranu: 'Oslobodite zatočene Britance'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministri vanjskih poslova Europske unije pozvali su petak u Bremenu iranske vlasti da odmah i bezuvjetno oslobode britanske marince.

"Europska unija ponavlja svoj poziv za hitnim i bezuvjetnim oslobađanjem pripadnika Britanske kraljevske mornarice", stoji u izjavi ministara vanjskih poslova koji su okupili u Bremenu na dvodnevnom neformalnom sastanku.

Pročitajte i ovo Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja? Provsjed da se Santiaga Sáncheza Cogedora pusti na slobodu Priveli ga zbog fotografije Nakon 14 mjeseci na slobodu je pušten muškarac koji je otišao na grob djevojke koju je ubila iranska moralna policija

"Ako britanski građani ne budu oslobođeni u bliskoj budućnosti, EU će donijeti odluku o primjerenim mjerama", kaže se u izjavi, ne precizirajući o kakvim se mjerama radi.

Iranske vlasti tvrde da su 23. ožujka uhitile 15 britanskih marinaca u svojim teritorijalnim vodama. 

Prema izjavi EU-a "svi dokazi jasno ukazuju da su u vrijeme uhićenja pripadnici Britanske kraljevske mornarice bili u rutinskoj patroli u iračkim teritorijalnim vodama u skladu s rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a broj 1723. 

Stoga njihovo uhićenje predstavlja jasnu povredu međunarodnog prava", kaže se u izjavi.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana upozorio je na konferenciji za novinare vlasti u Teheranu da to nije samo bilataralno pitanje Irana i Velike Britanije. 

"Ujedinjeno Kraljevstvo je dio Europske unije, koja se uvijek solidarizira sa svojim članicama i svojim građanima", rekao je Solana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene