Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon godinu dana natezanja

EU i Srbija obostrano primijenile Prijelazni trgovinski sorazum

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Puna primjena Prijelaznog trgovinskog sporazuma između Srbije i EU, koji je dio Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Europske unije (EU) i Srbije, započela je u ponedjeljak, godinu dana nakon što je Srbija počela jednostrano primjenjivati taj sporazum.

Obostranom primjenom Prijelaznog sporazuma postupno će se smanjivati carine na uvoz i izvoz između Srbije i EU s krajnjim ciljem stvaranja slobodne trgovinske zone. Uoči početka pune primjene prijelaznog sporazuma voditelj izaslanstva Europske komisije u Srbiji Vincent Degert podsjetio je da je EU još 2000. godine omogućila bescarinski uvoz iz Srbije u Uniju, osim za pojedine grupe proizvoda. On je ocijenio da će primjena jasnih pravila, sukladno propisima EU, učiniti Srbiju privlačnijom za strane investitore jer vlast neće moći donositi jednostrane odluke zbog ugovornog odnosa s Unijom.

Pročitajte i ovo Izglasan UN-ov sporazum o nadzoru mora i oceana - 1 Ambiciozan plan Povijesni dan! Usvojen sporazum za zaštitu mora i oceana uz svevremensku poruku: "Brod je stigao do obale" Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić KURTI I VUČIĆ Što je dogovoreno za Kosovo? Prvi put objavljen tekst EU-a o prijedlogu sporazuma sa Srbijom

Politička korist će, kako je istaknuo, biti u tome što će EU nadgledati proces napretka Srbije i to će biti uzeto u obzir pri donošenju odluke o kandidaturi Srbije za članstvo u Uniji. Kao novinu on je naveo postojanje ugovornog odnosa Srbije i EU o primjeni sporazuma, što podrazumijeva zajedničko nadgledanje procesa njegove primjene i postupne liberalizacije uvoza iz Unije u Srbiju. Degert je najavio da će polovicom ožujka biti održan prvi sastanak zajedničkog tijela predstavnika Srbije i EU - Odbora za Prijelazni trgovinski sporazum, koje će pratiti provedbu sporazuma i napredak u njegovoj primjeni. Odluku o odmrzavanju Prijelaznog trgovinskog sporazuma donijeli su 7. prosinca ministri vanjskih poslova država članica EU na sastanku u Bruxellesu, na temelju pozitivnog izvještaja glavnog tužitelja Haaškog tribunala Sergea Bramnmertza.

Prilikom potpisivanja SSP-a, u Luksemburgu 29. travnja 2008., Vijeće ministara EU-a odlučilo je da njegova ratifikacija i primjena, kao i primjena Prijelaznoga trgovinskog sporazuma, počnu tek kad to vijeće ocijeni da Srbija u potpunosti surađuje s Haaškim sudom. Početkom rujna 2008. godine SSP je ratificiran u srbijanskom parlamentu, a tjedan dana potom, na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a, Nizozemska nije pristala na provedbu sporazuma sa Srbijom prije nego budu uhićeni i izručeni haaški optuženici Ratko Mladić i Goran Hadžić. Za početak postupka ratifikacije SSP-a trebat će nova ocjena tužitelja Brammertza, koji očekuje da će se poboljšanom suradnjom uhititi ratni zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratka Mladića i vođe pobunjenih Srba u istočnoj Slavoniji Gorana Hadžića. Nova Brammertzova ocjena očekuje se u lipnju. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene