Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europski čelnici prvo odbacili, pa se predomislili i prihvatili plan jačanja borbe protiv globalnog zagrijavanja.


Ambiciozan plan Europske unije da se smanji emisija stakleničkih plinova propada na samitu u petak u Bruxellesu jer su europski čelnici prvo odbacili, a onda se ponovno priklonili planu jačanja borbe protiv globalnoga zagrijavanja. Nagli preokret pokazuje probleme članica EU-a koje se teško drže zajedničke politike o globalnom zagrijavanju, a čelnici se svađaju oko toga kako vratiti prestiž u međunarodnim pregovorima.

Vezani članci Slika nije dostupna Promjene Lisabonskog ugovora za rješavanje kriza u eurozoni Slika nije dostupna Kosor: Očekujem da će Bruxelles prepoznati napore Hrvatske

'Od pregovora Ujedinjenih naroda u Kopenhagenu, moramo se time baviti korak po korak. Zato ćemo idućih mjeseci pokušati ostvariti novu pregovaračku dinamiku u svjetskim pregovorima', rekao je predsjedatelj samita EU-ov predsjednika Herman Van Rompuy. Čelnici EU-a obvezali su se 2007. da će do 2020. smanjiti emisiju na 20 posto ispod razine od 1990. te da će taj rez produbiti na 30 posto potrude li se slično i ostale razvijene zemlje.

Razgovori u Kopenhagenu završili su neodređeno pa je nakon njih počelo neslaganje među zemljama članicama EU-a. Neke zemlje, poput Britanije i Švedske, tvrde da bi EU morao odmah krenuti prema 30-postotnom smanjenju i time izvršiti pritisak na druge svjetske sile. Druge, posebno Italija, kažu da takvi ciljevi samo slabe europsku industriju. (Hina)