Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europski čelnici prvo odbacili, pa se predomislili i prihvatili plan jačanja borbe protiv globalnog zagrijavanja.


Ambiciozan plan Europske unije da se smanji emisija stakleničkih plinova propada na samitu u petak u Bruxellesu jer su europski čelnici prvo odbacili, a onda se ponovno priklonili planu jačanja borbe protiv globalnoga zagrijavanja. Nagli preokret pokazuje probleme članica EU-a koje se teško drže zajedničke politike o globalnom zagrijavanju, a čelnici se svađaju oko toga kako vratiti prestiž u međunarodnim pregovorima.

Vezani članci Slika nije dostupna 'RH može dovršiti pregovore s EU ove godine' Slika nije dostupna Propast: Sporazum o klimi samo primljen na znanje

'Od pregovora Ujedinjenih naroda u Kopenhagenu, moramo se time baviti korak po korak. Zato ćemo idućih mjeseci pokušati ostvariti novu pregovaračku dinamiku u svjetskim pregovorima', rekao je predsjedatelj samita EU-ov predsjednika Herman Van Rompuy. Čelnici EU-a obvezali su se 2007. da će do 2020. smanjiti emisiju na 20 posto ispod razine od 1990. te da će taj rez produbiti na 30 posto potrude li se slično i ostale razvijene zemlje.

Razgovori u Kopenhagenu završili su neodređeno pa je nakon njih počelo neslaganje među zemljama članicama EU-a. Neke zemlje, poput Britanije i Švedske, tvrde da bi EU morao odmah krenuti prema 30-postotnom smanjenju i time izvršiti pritisak na druge svjetske sile. Druge, posebno Italija, kažu da takvi ciljevi samo slabe europsku industriju. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju