Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europska unija danas je uvela sankcije protiv Irana, koje premašuju mjere Ujedinjenih naroda, kako bi privoljela Teheran da se vrati pregovorima o svojem nuklearnom programu.


Ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije izglasali su u ponedjeljak u Bruxellesu paket sankcija protiv Irana u području energetike, koje uključuju zabranu investiranja u plinski i naftni sektor, tehničku pomoć ili prijenos tehnologije. Sankcije također uključuju pomorski i zračni teretni promet. Riječ je cijelom popisu mjera koje će stupiti na snagu kada se objave u službenom glasilu EU-a.

Vezani članci Iran, ilustracija Iran obavijestio UN da planira povećati obogaćivanje uranija na 20 posto Ratni brod USS Boxer (Foto: AFP) Prijeti li nova eskalacija napetosti? Trump objavio da je američki ratni brod oborio iransku bespilotnu letjelicu

Uz te dodatne mjere, Unija je potvrdila sankcije koje su Ujedinjeni narodi izglasali protiv Irana prošli mjesec.

'Sankcije su najvažniji instrument za uvjeravanje Irana da se vrati pregovorima o njegovu programu obogaćivanja uranija', izjavio je prije početka sastanka talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini.

Iran tvrdi da razvija svoj nuklearni program isključivo u miroljubive svrhe, a Ujedinjeni narodi traži obustavu programa dok Teheran dokaže da ne pokušava izraditi nuklearnu bombu. (Hina)