Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EUROZASTUPNICI IZGLASALI

Europska komisija moći će proglasiti izvanredno stanje u slučaju zdravstvene krize

Bolnica - 2
Bolnica - 2 Foto: DNEVNIK.hr
Europska komisija moći će proglasiti izvanredno stanje u području javnog zdravlja na razini Unije, što je jedna od mjera za snažniji odgovor na zdravstvene krize u EU-u koje su u utorak podržali eurozastupnici.

Zastupnici su s 542 glasova za, 43 protiv i 9 suzdržanih podržali dogovor s Vijećem o davanju većih ovlasti Europskom centru za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC), kao i niz mjera za bolji odgovor na ozbiljne prekogranične prijetnje zdravlju s 544 glasova za, 50 protiv i 10 suzdržanih.

Komisija će moći proglasiti izvanredno stanje u području javnog zdravlja na razini EU-a i tako pokrenuti mehanizme za praćenje nestašica lijekova ili aktivirati potporu Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC). ECDC će surađivati s Europskom komisijom, nacionalnim i europskim tijelima, međunarodnim organizacijama kako bi se osigurala njihova usklađenost.

"Europska unija moći će proglasiti izvanredno stanje i mimo Svjetske zdravstvene organizacije u slučaju pandemije, u slučaju zdravstvene krize, a to omogućuje da se iskoriste svi novi uspostavljeni mehanizmi - a jedan od najvažnijih je zajednička nabava lijekova i medicinske opreme", rekao je Hini Tomislav Sokol, hrvatski eurozastupnik iz redova pučana.

Istovremeno će se moći ograničiti paralelne aktivnosti nabave i pregovora za proizvode koji se zajednički nabavljaju na razini EU-a.

"U hrvatskom je nacionalnom interesu da postoji jedinstveni europski pristup nabavi da bi sve države istovremeno, pod jednakim uvjetima dobile medicinsku opremu i lijekove, a pogotovo da prve dobiju one kojima je to najpotrebnije", naglasio je Sokol.

Eurozastupnica Biljana Borzan (S&D/SDP) rekla je u razgovoru Hini da je "u hitnim situacijama neprihvatljivo da svaka država članica EU-a reagira na svoj način".

To je bio slučaj na početku pandemije koronavirusa, ali to se mijenja ovim prvim paketom o europskoj zdravstvenoj uniji, ističe Borzan, dodavši da se nove mjere odnose na hitne zdravstvene situacije na razini Unije.

Karcinomi, kardiovaskularne bolesti, pretilost, alkoholizam u većoj ili manjoj mjeri pogađaju sve članice Europske unije, a Borzan smatra da su to zdravstveni problemi "za koje nema smisla da se borimo svatko ponaosob" te očekuje da će se više tih problema u budućnosti rješavati s europskog nivoa.

Iako je područje zdravstva u nadležnosti država članica, ima zdravstvenih problema koji se ne mogu riješiti na nacionalnoj i lokalnoj razini.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna KORONA I DALJE VREBA Nova odluka o COVID potvrdama: EU donio važno pravilo koje će vrijediti do sredine iduće godine

Pročitajte i ovo Ilustracija ALARMANTNI PODACI Tiha pandemija Europe i Baltika: "Gledajući dalje u prošlost, zabilježen je najveći porast u posljednjih 25 godina"

"Upravo ova pandemija, kao i nejednakosti u kvaliteti zdravstvene zaštite, pokazuju da postoje problemi koje EU treba riješiti zajedničkim djelovanjem. Manjim državama sa slabijim fiskalnim kapacitetima, s manje resursa, s manje farmaceutske industrije na njihovom teritoriju, upravo je u interesu da EU zajednički rješava probleme", rekao je Sokol koji je nedavno imenovan izvjestiteljem EP-a za uredbu o europskom prostoru za zdravstvene podatke.

"Ideja je da se uspostavi jedinstveni europski sustav i da se zdravstveni podaci pacijenata mogu koristiti u različitim državama članicama. Primjerice, ako ste na službenom putovanju u Njemačkoj, a imali ste prometnu nesreću, infarkt, neki zdravstveni problem, vama je u interesu da liječnici dobiju vaše zdravstvene podatke što jednostavnije da vas mogu liječiti", objasnio je zastupnik.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene