Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KORONA I DALJE VREBA

Nova odluka o COVID potvrdama: EU donio važno pravilo koje će vrijediti do sredine iduće godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski parlament i europske vlade dogovorili su u ponedjeljak navečer da pravila o COVID potvrdama ostaju na snazi idućih 12 mjeseci zbog toga što pandemija koronavirusne bolesti još traje.

Predstavnici Europskog parlamenta (EP) i vlada članica Europske unije (EU) složili su se oko produženja važenja uredbe do 30. lipnja 2023., objavilo je francusko predsjedništvo Vijeća EU-a, dodajući da se uredba može opozvati i prije tog roka, ako to dopusti zdravstvena situacija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SUŽIVOT S KORONAVIRUSOM Brojke opet rastu, Božinović otkrio čeka li nas povratak COVID potvrda: ''Uvijek smo vodili računa...'' Slika nije dostupna Ipak se ''održava oprez'' Europa se opušta: Jedna zemlja ukinula maske i samoizolacije, a druga se ''pozdravila'' s COVID potvrdama

Potvrde su namijenjene olakšavanju slobodnog kretanja ljudi tijekom pandemije.

Pomoću QR koda potvrda se može koristiti za dokazivanje je li osoba cijepljena protiv koronavirusa, negativna na testu na koronavirus ili se oporavila od COVID-19.

Digitalna verzija može se spremiti na mobilni uređaj.

Europska komisija (EK) je u veljači predložila produljenje važenja uredbe o COVID potvrdama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Potvrdili iz MUP-a Ukidanje mjera: Za ulazak u Hrvatsku više ne treba COVID potvrda
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Koronavirus u Hrvatskoj Dobre vijesti iz Stožera: Brojke sve niže, pogledajte stanje u svojoj županiji

"Virus koji uzrokuje COVID-19 i dalje prevladava u Europi i u ovoj fazi nije moguće utvrditi utjecaj mogućeg širenja zaraze u drugoj polovici 2022. ili pojave novih varijanti", priopćeno je iz Komisije.

Produljenje važenja uredbe omogućuje putnicima da nastave koristiti svoju COVID potvrdu ako države članice zadrže određene mjere javnog zdravlja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene