Posebni američki izaslanik za zapadni Balkan Gabriel Escobar kazao je u ponedjeljak novinarima u Sarajevu kako još postoji mogućnost da Milorad Dodik odustane od svojih secesionističkih planova čime bi ujedno izbjegao moguće sankcije.

Galerija Gabriel Escobar sastao se s Miloradom Dodikom - 1 Gabriel Escobar sastao se s Miloradom Dodikom - 2 Gabriel Escobar sastao se s Miloradom Dodikom - 3 +1 Gabriel Escobar sastao se s Miloradom Dodikom - 4

"Drago mi je što sam imao produktivni susret s Dodikom na kojemu je on otvorio mogućnost povlačenja svih zakona kojima bi se oslabile intitucije države BiH", kazao je kratko Escobar nakon što se ranije tijekom dana sastao s Dodikom te s druga dva člana Predsjedništva BiH, a potom i s članovima vodstva dva doma parlamenta BiH.

Vezani članci Mario Jurić, novinar Nove TV Reporter Dnevnika Nove TV uživo iz Banja Luke: "Dolazak von der Leyen važan je iz više razloga" Milorad Dodik Dodik komentirao status BiH za članstvo u EU, osvrnuo se i na Zapad: "Izgubio je kompas zbog sankcija Rusiji"

Time je Escobar aludirao na činjenicu da je parlament RS već donio odluku o uspostavu entitetske agencije za lijekove, kojom je derogirao ulogu što je ima takva agencija na državnoj razini. Dodik je nakon toga najavio kako slijedi donošenje niza sličnih zakona poput onih kojima bi se osporilo funkcioniranje oružanih snaga BiH, pravosuđa na državnoj razini te jedinstveno prikupljanje poreza i carina.

Sam Dodik je nakon susreta s Escobarom ranije tijekom dana novinarima kazao kako, unatoč američkom pritisku, od svojih planova ne odustaje, ali je naznačio kako razmišlja o nekim korekcijama. Tako je po prvi puta spomenuo mogućnost da umjesto što će inzistirati na ukidanju oružanih snaga BiH predloži njihovo smanjivanje uz reduciranje troškova za obranu.

Komentirajući dosadašnje razgovore s bosanskohercegovačkim političarima Escobar je ocijenio kako je ipak najvažnija stvar to da su svi suglasni kako sadašnja politička kriza ne smije dovesti do novog rata u zemlji.

"To nije poruka koju ćete čuti samo od onih lidera s kojima sam se ja sreo danas, to je poruka koju ćete čuti i od lidera iz regije", kazao je Escobar, dodajući kako očuvanje BiH kao jedinstvene i suverene države nema alternativu.

Pozvao je sve da, umjesto što troše energiju na besplodne političke sukobe, rade na korištenju ekonomskih potencijala koje ima BiH, ali i regija, a da Europska unija istodobno prepozna taj potencijal, što bi predstavljalo dodatni poticaj europskim integracijama.

Escobar posjet BiH nastavlja do srijede, a uz Sarajevo boravit će i u Banjoj Luci.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju