Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Turski premijer Recep Tayip Erdogan opravdavao je u nedjelju pred više od 100.000 svojih pristaša uporabu sile protiv prosvjednika koji već više od dva tjedna traže njegovu ostavku, dok su u Istanbulu trajali sporadični sukobi.


Dva glavna turska sindikata su pozvala na opći štrajk u ponedjeljak u znak prosvjeda protiv brutalne represije sukoba u Istanbulu, Ankari i nekoliko gradova zemlje tijekom vikenda. ta dva sindikata zajedno imaju oko pola milijuna članova.

Prosvjednici Erdoganu zamjeraju što potkapa laičke temelje republike. Šef vlade je ponovo demonstrirao silu pred više 100.000 pristaša svoje Stranke pravde i razvoja (AKP).

Vezani članci Neredi u Hong Kongu (Foto: AFP) Opsadno stanje u Hong Kongu: Prosvjednici zabarikadirani na sveučilištu, vlasti ne odbacuju daljnju upotrebu sile Prosvjedi u Hong Kongu (Foto: AFP) Hong Kong tone u kaos: Policija opkolila prosvjednike naoružane molotovljevim koktelima, čuju se i eksplozije

>> Demonstracija sile: Erdogan na skupu okupio desetke tisuća ljudi

'Rekao sam da smo došli od kraja. Da je postalo nepodnošljivo. Jučer je vođena operacija i Trg Taksim i park Gezi su očišćeni', rekao je Erdogan, što je masa popratila povicima odobravanja. Riječ je o najvećem okupljanju Erdoganovih pristaša od početka krize koja potresa Tursku. (I.D./Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook