Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prosvjedi u glavnom turskom gradu Ankari, ali i Istanbulu, se nastavljaju, a policija i danas na prosvjednike ispaljuje suzavac i vodene topove. Recepa Tayyipa Erdogana na stranačkom skupu u istanbulu štiti 1.000 policajaca.


Neredi u Istanbulu ponovno su planuli kada su se u jednoj istanbulskoj četvrti okupili pristaše premijera Recepa Tayyipa Erdogana, javlja BBC. Inače, specijalci iz cijele Turske, njih oko 1.000, stigli su u Istanbul. Cilj im je rastjerati prosvjednike okupljene na trgu Taksim i u obližnjem parku Gezi. Unatoč vodenim topovima i suzavcu, prosvjednici u Istanbulu i Ankari pružaju žestok otpor.

Vezani članci Kamion Nesreća kod Rijeke: Optužen da je kamionom pregazio ženu koja je gurala dječja kolica Policijski kombi Sramotni čin: Dvojica muškaraca u Petrinji krali humanitarnu pomoć, policija ih uhvatila na djelu

>> Zbog policijskog postupanja 240.000 turskih radnika ide u štrajk!

Najveće je osiguranje u Istanbulu, gdje se održava stranački skup predvođen premijerom Erdoganom. Jučer su ga na skupu u Ankari podržale tisuće pristaša. Više desetaka tisuća okupilo ih se i danas.

Turska policija suzavcem i vodenim topovima rastjerala je i u subotu navečer prosvjednike iz parka Gezi, nekoliko sati nakon što je premijer Recep Tayyip Erdogan zaprijetio policijskom intervencijom. Snage reda ušle su u park, uporište prosvjednika, i ispraznile ga pomoću suzavca.

Brojni šatori u kojima su se prosvjednici spremali provesti još jednu noć uništeni su u intervenciji, a više je demonstranata uhićeno. Nešto ranije, policija je rastjerala okupljene na Trgu Taksim. Turski premijer pozvao je u subotu posljednje prosvjednike koji su ostali u parku Gezi i na Trgu Taksim da do nedjelje napuste te prostore, rekavši da će u suprotnom narediti policijsku intervenciju.

Prosvjedi su počeli 28. svibnja kada se ljudi okupili u parku Gezi u Istanbulu ne bi li ondje zaustavili plan izgradnje trgovačkog centra. Kada ih je policija napala prosvjednici protiv vlade počeli su se okupljati i prosvjedovati diljem zemlje. Procjenjuje se da je u ovim prosvjedima ozlijeđeno 5.000 osoba, a poginulo najmanje četiri.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook