Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Engelska crkva danas se službeno ispričala Charlesu Darwinu zbog pogrešnog shvaćanja njegove teorije o evoluciji. U bizarnom koraku, Crkva se pismom direktno obratila znanstveniku iako je preminuo prije 126 godina.


Ovaj je pothvat sinoć u Engleskoj dočekan s ismijavanjem i izrugivanjem, a Darwinov praunuk odbacio je ispriku kao besmislenu. Drugi kritičari nazvali su je smiješnom.

Vezani članci Don Damir Stojić (Foto: Robert Anic/PIXSELL) Don Stojić organizira tečaj, učit će žene o plodnim danima, odgovornom roditeljstvu i kontracepciji - za 120 kuna Papa koristio dizalo za ulazak u zrakoplov - 1 FOTO Papa morao upotrijebiti dizalo za ulazak u avion: Otkrio je hoće li otići u Ukrajinu

Crkveni službenici usporedili su ispriku Darwinu s odlukom pokojnog pape Ivana Pavla II. da se ispriča za vatikanovo suđenje Galileju 1633. godine.

Službenici su rekli kako stariji biskupi žele popraviti pogreške svojih predaka koji su kritizirali Darwina 1860-ih, kada je objavio teoriju kako se čovjek razvio od majmuna.

Crkva se također želi distancirati od fundamentalnih kršćana koji vjeruju u biblijsku verziju stvaranja svijeta, navodi Daily Mail.

‘Charles Darwin, 200 godina nakon tvoga rođenja, Engleska crkva duguje ti ispriku jer te pogrešno shvatila, te stoga što je naša prva reakcija bila pogrešna, podupirući druge da te još uvijek pogrešno shvaćaju. Ali borba za tvoj ugled još nije gotova, a problem nisu samo tvoji religiozni oponenti već i oni koji te lažno podupiru zbog vlastitog interesa‘, piše u članku koji je Crkva objavila na svojoj internetskoj stranici.

Andrew Darwin, praunuk Charlesa Darwina kaže da je zbunjen isprikom koju je nazvao ‘besmislenom’.

‘Zašto se trude? Kada se netko ispriča nakon 200 godina, ne radi se više o ispravnom ili pogrešnom, već pokušaju da se strana koja se ispričava osjeća bolje’, komentirao je Andrew.

Mnogi Englezi smatraju kako su razlozi ove isprike ustupci koje bi Crkva mogla tražiti, kao primjerice uvođenje učenja u britanskim školama o kreacijskoj teologiji unutar znanstvenih predmeta.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju