Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ČEKA SE VLADA

Susjedi bi plin po novome mogli plaćati i do deset posto manje, objavljeno i što je tomu razlog

Energoinvest
Energoinvest Foto: Armin Durgut/Pixsell
Kompanija Energoinvest zatražila je odobrenje vlasti u Federaciji BiH za smanjenje cijene plina građanima i gospodarstvu za gotovo 10 posto nakon što je od ruskog Gazproma dobila povoljniju cijenu tog energenta za prvo tromjesečje, a došlo je i do promjene tečaja američkog dolara i konvertibilne marke (KM).

U priopćenju te kompanije koja uvozi plin u BiH navedeno je kako je novim ugovorom s ruskim opskrbljivačem cijena plina umanjena za 4,98 posto u odnosu na razdoblje iz posljednjeg tromjesečja 2022. godine. Uz to je došlo i do značajne promjene još dva parametra koja sudjeluju u formiranju cijene, i to cijene transporta plina preko teritorija Republike Srpske te smanjenja vrijednosti dolara u odnosu na konvertibilnu marku.

"Zato predlažemo da se cijena prirodnog plina umanji za 9,6 posto u odnosu na cijenu iz prethodnog tromjesečja 2022. godine", naveli su iz Energoinvesta.

Pročitajte i ovo Gazprom energoinvest Loše vijesti iz susjedstva: Gazprom najavio značajno poskupljenje plina

Pročitajte i ovo Ilustracija NEMA CURENJA PLINA Novi incident na pruzi u Srbiji: S tračnica iskliznula cisterna s dizelom

Da bi građani i gospodarstvo dobili nižu cijenu plina, potrebno je da tu odluku potvrdi Vlada Federacije BiH. Tijekom prošle godine plin je poskupio za više od 35 posto gospodarstvu i građanima u BiH.

Ta se zemlja opskrbljuje plinom preko tzv. turskog plinskog toka, koji je zajednički projekt Gazproma i Turske. Federacija BiH prošle godine jednostrano je raskinula ugovor o opskrbi plinom preko Mađarske, zbog čega je tamošnji plinski operater FGSZ pokrenuo međunarodnu arbitražu, zahtijevajući više od 20 milijuna dolara odštete.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene