Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Emisije stakleničkih plinova padaju u 11 od 20 članica skupine 20 najvećih svjetskih gospodarstava (G20), što je prekretnica u borbi protiv klimatskih promjena, pokazala je u utorak studija.


U izvješću, koje je sastavila nova organizacija znanstvenika i drugih stručnjaka nazvana Climate Transparency, navodi se i da je 15 članica G20 zabilježilo snažan rast obnovljive energije posljednjih godina.

Vezani članci Slika nije dostupna Sve smo bliže točki nakon koje nema povratka Slika nije dostupna Povlačenjem iz Pariškog sporazuma mnogi razočarani: "Suluda odluka predsjednika Trumpa"

"Klimatska akcija G20 zabilježila je prekretnicu padom emisija u 11 članica i snažnim rastom obnovljive energije", stoji u izvješću. G20 je odgovorna za oko tri četvrtine emisija plinova s učinkom staklenika u svijetu, a pad stakleničkih emisija tijekom petogodišnjeg razdoblja do 2012. zabilježen je u Australiji, SAD-u, Kanadi, Japanu, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, EU-u, Južnoafričkoj Republici, Italiji, Francuskoj i Meksiku.

Kakvo globalno zatopljenje? Na Antarktiku sve više leda

Također se navodi da sve članice G20 "moraju hitno dekarbonizirati svoja gospodarstva" kako bi ispunile UN-ov cilj, a to je da globalno zagrijavanje do 2100. godine ne prijeđe 2 stupnja Celzija iznad razina iz predindustrijskog razdoblja.

Čelnici G20, predvođeni SAD-om i Kinom, sastat će se u Turskoj 15. i 16. studenoga, a Francuska će od 30. studenoga do 11. prosinca predsjedati 21. konferencijom članica Okvirne konvencije UN-a o klimatskim promjenama, koja bi trebala iznjedriti ambiciozan međunarodni sporazum kao odgovor na očekivanja stanovništva pogođenog tim promjenama. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook