Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ono što sve brine

Rješenje za veliku prijetnju? "Čovjek mora postati kiborg"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki milijarder i vlasnik Tesle i SpaceX-a, Elon Musk, ima rješenje kako pobijediti dominaciju umjetne inteligencije u budućnosti.

Gdje leži najveći strah u uvođenju umjetne inteligencije na velika vrata u naše živote, pitanje je koje muči mnoge. Odgovor je ipak možda jednostavniji nego što to mnogi misle, a glasi da taj strah leži u tome da bi čovjek mogao postati irelevantan ili u najboljem slučaju, nešto poput kućnog ljubimca umjetnoj inteligenciji.

Pročitajte i ovo Deepfake fotografija Donalda Trumpa TAKTIKA DEZINFORMIRANJA Pogledajte deepfake fotografije Donalda Trumpa kojima žele pridobiti glasove Afroamerikanaca: "Posebno ciljaju na mlađe birače" Umjetna inteligencija u psihijatriji Već je ispituju Umjetna inteligencija u psihijatriji? Nije iluzija - koristit će i liječnicima i pacijentima

Šef Tesle i SpaceXa Elon Musk smatra da se čovjek treba spojiti s tehnologijom kako bi izbjegao upravo taj scenarij. Govoreći okupljenima na Summitu svjetske vlade u Dubaiju, pojasnio je da ljudski mozak ne može držati korak s računalima, koja će početi zamjenjivati ljude u određenim granama posla.

"Kako vrijeme ide dalje, mislim da ćemo vjerojatno vidjeti sve veće zbližavanje biološke i digitalne inteligencije", rekao je Musk, a prenosi Independent.

Muskova vizija je vizija najboljeg iz oba svijeta, a trenutno je čovjek podijeljen na svoje biološko tijelo i svoju digitalnu verziju, onu koja postoji na internetu u obliku profila, emailova i drugih digitalnih oblika komunikacije i pohrane podataka.

"Uglavnom se tu radi o brzini spajanja našeg mozga i digitalnom verzijom sebe samih", kaže Musk. "Računala mogu komunicirati brzinom od trilijun bita po sekundi, dok čovjek tipkajući na mobitel može postići tek 10 bitova u sekundi", pojašnjava Musk.

Govorio je i o svojem strahu od "dubokog AI-ja", umjetne inteligencije koja je pametnija od najpametnijeg čovjeka na planetu. Za njega bi to bila "opasna situacija".

"Nekakav širokopojasni priključak u mozgu bio bi nešto što bi pomoglo u ostvarivanju simbioze između čovjekove i računalne inteligencije te bi možda to riješilo i probleme kontrole i korisnosti (čovjeka)", rekao je Musk.

Nije novost da je čovjek već počeo gubiti posao nauštrb strojevam a Musk vjeruje da su idući na redu profesionalni vozači, ponajviše zbog razvoja autonomnih vozila.

"Trebamo stoga dokučiti nove radne zadatke za ljude, no bit će to vrlo ometajuće i vrlo brzo", zaključuje Musk.

Musk je izazvao dosta prašine u 2016. godini izjavom i o tome da nije isključeno niti da svi zapravo živimo unutar velike računalne simulacije. Doduše, rekao je da vjeruje da su šanse za to 1:više milijardi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene