Theresa May aktivirala je članak 50 i time zaključno pokrenula put kojim će Britanija za dvije godine izaći iz Europske unije. Mnoga pitanja još će neko vrijeme ostati neodgovorena, ali neka od njih nameću se kao važne činjenice koje stanovnici Europske unije i Velike Britanije žele znati.


Iako nakon izlaska iz Unije Velika Britanija neće tek izbaciti EU zakone, već će ih unutar svoje legislative zadržati pod ''zakonom o opozivu“, ostatak zakonske regulative Britanija će moći urediti kako želi, a jedna od najvažnijih stvari o kojima će moći slobodno odlučivati bit će i imigracija – koja se najčešće navodi kao glavni razlog zašto Britanija izlazi iz EU-a.

Kako će imigracijska politika izgledati nakon Brexita? Na neka od ključnih pitanja za stanovnike Britanije i EU-a za Bussiness Insider odgovorila je profesorica dr. Patricia Hogwood sa Sveučilišta u Westminsteru.

Što će se dogoditi državljanima Europske unije koji žive u Britaniji?

Theresa May
i njezine kolege iz kabineta do sada su konzistentno odbijali garantirati da 3 milijuna državljana EU-a mogu ostati živjeti u Velikoj Britaniji.

Vezani članci Ilustracija Čudo na Badnjak za sve građane Velike Britanije: Brexit saga napokon završena, postignut konačan dogovor s EU-om Brexit, ilustracija Brexit: Nastavljeni pregovori o trgovinskim odnosima

Ministar trgovine Liam Fox rekao je da su državljani EU-a koji žive u Velikoj Britaniji jedna od vladinih ''glavnih karika pregovaranja”, a premijerka May također je tvrdila kako bi Velika Britanija mogla ostati „izigrana“ u pregovorima ako bude jamčila prava državljana EU-a bez jamčenja slične sigurnosti za prava britanskih državljana koji žive u EU-u.

Situacija trenutno upućuje kako Theresa May i njezin kabinet neće tek tako pustiti ovo pitanje bez da izvuku najbolji mogući scenarij za državljane Velike Britanije, ali situacija će sigurno još neko vrijeme ostati nerazjašnjena.

Što je s turistima koji dolaze iz Europske unije?

Ministarstvo unutarnjih poslova Velike Britanije predlaže ideju posebne elektronske vize za građane EU-a koji će posjećivati Britaniju, a sličan elektronički sustav ima SAD koji ubrzanim postupkom registrira posjetitelje iz određenih preferiranih zemlja, kaže Hogwood.

Hogwood je još naglasila kako Ministarstvo unutarnjih poslova ''želi pomoći turizmu i olakšati tranzit ljudima koji dolaze potrošiti novac, ali žele smanjiti i zaključno ograničiti radne migracije koliko god je to moguće.''

Što će se dogoditi s EU imigracijama?

Premijerka May prisegla je da će ograničiti politiku slobode kretanja nakon Brexita. To je politika koja omogućava građanima EU-a da se presele, žive i rade u zemljama članicama EU-a bez potrebe da se prijave za vizu. To je jedan od osnivačkih principa Unije.

No Hogwood kaže da postoje različiti prijedlozi o tome što bi moglo zamijeniti politiku slobode kretanja te da postoje očite podjele u vladi o tome kako regulirati protok radnika iz EU-a.

Mnogi ministri koji su podupirali ostanak zagovarali su režim koji bi nametnuo tek minimalna ograničenja na slobodu kretanja. Taj režim bi imao kvotu dopuštenog broja migranata te bi se u slučaju izvanredne situacije odmah zatvorile granice. Ostali ministri, međutim, žele potpuno ograničiti slobodu kretanja.

Ipak, trenutno je stanje ranije ovog tjedna objasnio jedan od savjetnika za Brexit, a to je da će se zbilja koristiti kvota ograničenja broja migranata koju će vlada Britanije spuštati i podizati kako joj bude odgovaralo.

Hoće li na neke sektore biti veća ograničenja od ostalih?


Vlada Britanije navodno razmišlja o sustavu sektorskih radnih dozvola za novodolazeće migrante iz EU-a, što bi značilo da će se radni migranti suočiti s različitim pravilima ovisno o vrsti zanimanja. Ministri namjeravaju konzultirati tvrtke i industrije tijekom ljeta što misle o ovom pitanju, rekao je Hogwood, a dodaje da vlada najvjerojatnije i preferira ovaj pristup.

Ipak, navela je da ta će to biti vrlo teško izvesti jer je sličnu stvar i sama Europska unija pokušala uvesti prije godinu dana. Direktiva Plave kartice trebala je dovesti visokokvalificirane radnike u Europu, ali se provedba direktive pokazala prilično neuspješnom.Hoće li se državljani EU-a morati prijaviti za vizu jednako kao i stanovnici država izvan EU-a?


''Mislim da će se za državljane EU-a morati osigurati neke povlastice u procesu pregovaranja.”

Hogwood još dodaje kako trenutno postoji prijedlog da će državljani EU-a trebati nabavljati radne dozvole jednako kao i građani izvan EU-a, ali da će to biti veoma skupo za provedbu. Mnogi ekonomisti prilično su zaprepašteni pri pomisli da će se to primijenjivati na sve ljude bez obzira na to jesu li državljani EU-a ili ne.

A što je s Hrvatskom? Plenković je izjavio da je Hrvatska članica "koja će imati najmanje posljedica od izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije. Najviše zato jer smo najkraće u Uniji".