Hladno vrijeme u Mađarskoj (Foto: AFP)
Hladno vrijeme u Mađarskoj (Foto: AFP)

Val hladnoće u Europi i dalje odnosi živote uz sedam novih smrtnih slučajeva na Balkanu, šest u Poljskoj koliko i u Rumunjskoj od četvrtka, čime se ukupan broj stradalih približava 60.


Otac i sin smrznuli su se u Srbiji. U selu Duga Poljana se smrznuli jedan 88-godišnjak i njegov 64-godišnji sin, objavio je RTS, a jedan je muškarac pao u bunar i preživio 52 sata na ekstremnoj hladnoći prije nego što su ga spasili susjedi, kažu lokalne vlasti.

Tisuće ljudi zapele su zbog obilnog snijega u brdovitim središnjim i južnim regijama Srbije. Izvanredno stanje uvedeno je u jedanaest općina.

Srbijanske vlasti zabranile su promet smrznutim Dunavom. Bugarska i Mađarska također su uvele zabranu na svom dijelu rijeke zbog opasnog plutajućeg leda.

U susjednoj BiH smrznulo se troje ljudi, a oko 50.000 stanovnika Zenice ostalo je bez grijanja zbog kvara u željezari ArcelorMittal koja domaćinstvima osigurava toplu vodu.

Trojica muškaraca 50-tih godina smrznula su se u Albaniji, a vlasti su u skloništa smjestile nekoliko stotina beskućnika.

U Turskoj je jedna osoba poginula, a deset ih je ozlijeđeno kada se kupola pod teretom snijega srušila u džamiji u Istanbulu.

Na sjeveru Grčke temperature su se spustile do točke smrzavanja što nije viđeno od 60-tih godina prošlog stoljeća, a od snijega su zabijelili i poznati spomenici u Ateni, poput Partenona ili Akropole koji se nalaze na uzvisinama iznad grada.

U valu hladnoće u Europi umrlo blizu 60 ljudi

U Poljskoj, koja je najugroženija, u ponedjeljak je umrlo još 6 osoba dok u nekim dijelovima zemlje temperatura pala na -20 stupnjeva C, objavio je u utorak Vladin centar za nacionalnu sigurnost.

U Rumunjskoj je zabilježeno šest smrti zbog smrzavanja u šest dana, objavilo je ministarstvo zdravstva u prvoj službenoj bilanci.

Na cijelom području Rumunjske u utorak je bilo na snazi upozorenje na ledene temperature jer je u središtu zemlje zabilježeno - 32 stupnja C. Škole su zatvorene u Bukureštu i okrugu Constante.

Val hladnoće iz Skandinavije od kraja tjedna zahvaća Europu gdje ugrožava posebice beskućnike. (Hina)

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr