Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brzo stigao odgovor

Procurila snimka iz Sudana, izazvala je brojna pitanja: "Oni nisu tamo radi potpore, nego radi vježbe"

Sukob u Sudanu
Sukob u Sudanu Foto: Afp
Egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi rekao je u ponedjeljak da egipatski vojnici uhvaćeni u Sudanu nisu ondje radi potpore bilo kojoj od dviju sukobljenih strana, nego zbog vježbi s pripadnicima sudanske vojske.

Nakon što je u subotu u Sudanu izbio sukob između paravojnih Snaga za brzu potporu (RSF) i redovne vojske, RSF je objavio snimku za koju tvrde da prikazuje egipatske vojnike koji su im se "predali" u gradu Meroweu na sjeveru zemlje, na pola puta između sudanskoga glavnog grada Kartuma i granice s Egiptom.

Na snimci se vide vojnici u uniformama kako čuče i razgovaraju s članovima RSF-a na egipatskom arapskom dijalektu. Egipatski predsjednik Sisi rekao je u govoru koji je državna televizija emitirala nakon njegova sastanka s vojnim vrhom da je u kontaktu s RSF-om kako bi osigurao sigurnost egipatskih vojnika u Sudanu.

"Nadamo se da ćemo što prije vratiti naše vojnike", rekao je Sisi.

Pročitajte i ovo Sudan sve napetije u sudanu Potpuni kaos, krvave borbe na ulicama: Raste broj mrtvih, ubijeni UN-ovci

Dodao je da je Egipat u redovitom kontaktu sa sudanskom vojskom i s RSF-om kako bi ih "potaknuo na to da prihvate primirje i poštede sudanski narod krvoprolića".

Pročitajte i ovo Sukob u Sudanu Sve napetije Krvavi sukob u Sudanu se nastavlja: Najmanje 56 mrtvih i više od 590 ranjenih

Pročitajte i ovo Sukob u Sudanu Eskalacija u Sudanu VIDEO Nakon sukoba s vojskom zauzeli predsjedničku palaču i zračnu luku: Čuje se pucnjava, ima mrtvih

Vođa RSF-a, general Mohamed Hamdan Dagalo, poznatiji kao Hemedti, rekao je za televiziju Sky News Arabia da su egipatski vojnici dobro, da im je RSF dao hranu i vodu te da je spreman omogućiti njihov povratak u Egipat.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene