Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Održiva moda

Odjeća i obuća sve su skuplji, ali i tomu ima lijeka: "Slučajno sam ušla jedan dan, cijene su fantastične"

Aktualno Galerija Kupovina odjeće, ilustracija - 2 Kupovina odjeće, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Kupovina odjeće, ilustracija - 1 Kupovina odjeće, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Kupovina odjeće, ilustracija - 3 Kupovina odjeće, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Kupovina odjeće, ilustracija - 4 Kupovina odjeće, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Kupovina odjeće, ilustracija - 5 Galerija 1/6 >>
Na mjesečnoj razini s veljače na ožujak najviše su poskupjeli odjeća i obuća. To je još jedan u nizu razloga zbog kojih mnogi posežu za second hand shopovima, koji posljednjih godina doživljavaju pravi procvat.

Po kalendaru je proljeće, a po vremenu kao da smo se vratili u zimske mjesece.

Ako ste već kupili jaknu za proljeće, onda ste prošli odlično. Jer sada, prema najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku, odjeća i obuća poskupjeli su za 10,4 posto.

"Više sam za nešto kvalitetno, ne mora značiti da je kvalitetno ako je skuplje, ali radije bih kupio neki brend koji stoji iza sebe, garantira neku kvalitetu", navodi Filip iz Zagreba u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Nikoline Zečić.

Ali brend i nije baš odjeća za svačiji džep. Otkako se sve više priča o održivoj modi, raste popularnost second hand shopova. Tako je prodaja rabljene odjeće porasla čak za 24 posto.

Pročitajte i ovo Ilustracija OGROMNI TROŠKOVI Objavljeno koliko su prošli mjesec cijene otišle gore, provjerite što je najviše poskupjelo

"U second handu možeš naći nešto što je staro i više od 60, 70 godina. Drugačije je, sve zavisi kavog si afiniteta. Otprilike od dva eura do maksimalno 200 eura, ovisi o tome kakav je komad", kazala je Marija, suvlasnica second hand shopa.

"Prije je bilo, recimo žene u nekakvim pedesetima, šezdesetima koje su već razvile svoj stil traže nešto specifično, drugačije, a sada nema uopće dobne granice", navodi suvlasnica second hand shopa Katarina.

Dale otkaz i otvorile second hand shop

Marija i Katarina sa svojom trećom sestrom prije četiri godine otvorile su second hand shop. Dale su otkaz kao medicinske sestre i svu ušteđevinu uložile u otvaranje modnog dućana.

"Sve je kemijski očišćeno, oprano, opeglano, pregledano, mirišljavo, kao da si od vlastite sestrične naslijedio. Ne vidim gdje je problem da bi ljudi danas imali neku odbojnost prema second handu", navodi Marija.

Pročitajte i ovo Hrana sve skuplja - 1 Tko kreira cijene? Cijene hrane u svijetu padaju, a u hrvatskim trgovinama i na tržnicama sve je skupo: Ipak, jedan je proizvod - jeftiniji

S tim se slažu i njihovi stalni klijenti. "Ja uopće nisam znala o tome i slučajno sam ušla jedan dan. Cijene su fantastične", navodi Zvjezdana.

Bilo da je riječ o pristupačnoj cijeni ili ekološkoj osviještenosti, second hand shopovi su nova moda.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene