Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dužnosnik egipatske vlade zadužen za očuvanje drevne baštine zaprijetio je oduzimanjem slavnog obeliska koji se nalazi u Central parku ukoliko vlasti grada New Yorka ne učine nešto na njegovoj obnovi.


'Kameni obelisk je tijekom prošlog stoljeća znakovito propao i ništa nije poduzeto na njegovoj konzervaciji', napisao je u pismu njujorškom gradonačelniku Michaelu Bloombergu glavni tajnik Egipatskog vrhovnog vijeća za starine Zahi Hawass.

Vezani članci Slika nije dostupna Rihanna na Gala bal došla bez donjeg rublja! Slika nije dostupna Amerikanci neće zaboraviti imena stradalih 11. rujna

>> Dužnosnik egipatskog ministarstva uhićen zbog nestanka Van Goghove slike

Obelisk, izrađen u čast kralja Tutmosisa III., stoji pokraj muzeja Metropolitan od 1881. godine. Visok je 21,6 metara, a poznat je kao 'Kleopatrina igla'. Drugi istovjetni obelisk nalazi se u Londonu. Obelisk je star oko 3.500 godina, a SAD-u ga je u 19. stoljeću poklonio jedan dužnosnik u Egiptu.

'Dužnost mi je čuvati sve egipatske starine, bilo da se nalaze u zemlji ili izvan zemlje', napisao je Hawass, dodajući da će, 'ukoliko grad New York ne može dostojno brinuti o tom spomeniku, vratiti vrijedni obelisk u domovinu i spasiti ga od propadanja'. Posebice je istaknuo da su neki hijeroglifi potpuno iščezli s površine obeliska. (Hina)