Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zanemarivanje kulturne baštine

Egipat prijeti New Yorku: Uzet ćemo vam obelisk

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dužnosnik egipatske vlade zadužen za očuvanje drevne baštine zaprijetio je oduzimanjem slavnog obeliska koji se nalazi u Central parku ukoliko vlasti grada New Yorka ne učine nešto na njegovoj obnovi.

'Kameni obelisk je tijekom prošlog stoljeća znakovito propao i ništa nije poduzeto na njegovoj konzervaciji', napisao je u pismu njujorškom gradonačelniku Michaelu Bloombergu glavni tajnik Egipatskog vrhovnog vijeća za starine Zahi Hawass.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Traže pravednu presudu New York: Prosvjed stotina Hrvata pred UN-om zbog presude Slika nije dostupna Životna avantura Vožnja taksijem vrijedna 25.000 kuna!

>> Dužnosnik egipatskog ministarstva uhićen zbog nestanka Van Goghove slike

Obelisk, izrađen u čast kralja Tutmosisa III., stoji pokraj muzeja Metropolitan od 1881. godine. Visok je 21,6 metara, a poznat je kao 'Kleopatrina igla'. Drugi istovjetni obelisk nalazi se u Londonu. Obelisk je star oko 3.500 godina, a SAD-u ga je u 19. stoljeću poklonio jedan dužnosnik u Egiptu.

'Dužnost mi je čuvati sve egipatske starine, bilo da se nalaze u zemlji ili izvan zemlje', napisao je Hawass, dodajući da će, 'ukoliko grad New York ne može dostojno brinuti o tom spomeniku, vratiti vrijedni obelisk u domovinu i spasiti ga od propadanja'. Posebice je istaknuo da su neki hijeroglifi potpuno iščezli s površine obeliska. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene