Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tog utorka, 11. rujna 2001. u 8 sati i 45 minuta, svijet je gledao snimke rušenja njujorških blizanaca.


U simbol američke ekonomske moći zabio se prvi avion United Airlinesa. Bio je to najveći samoubilački napad. S četiri oteta zrakoplova teroristi su napali SAD i u samo nekoliko sekundi sve se pretvorilo u pravi pakao. Ulicama New Yorka širili su se strah i nevjerica.

>> UŽIVO: Ubijen je Osama bin Laden, najtraženiji svjetski terorist

Vezani članci Slika nije dostupna 'Rukovat ću se s Obamom i podsjetiti ga da ima jedna lijepa zemlja Hrvatska' Slika nije dostupna VIDEO:'Protok vremena nikada neće umanjiti bol'

>> VIDEO: Snimka napada u kojem je ubijen Osama bin Laden

No, vrlo brzo Amerikanci su krenuli u lov i za tjedan dana američka je vojska bila u Afganistanu, u neuspješnoj potrazi za Osamom bin Ladenom. Prije manje od dva mjeseca, pojavila se nova snimka urušavanja Blizanaca, ona iz policijskog helikoptera. I dok se zgrade sada već obnavljaju, međureligijske napetosti ne prestaju.

Dugo je dodatno strasti podizala najava paljenja Kurana, kao i svađa oko gradnje islamskog centra u blizini mjesta tragedije.
'Kada se prvi toranj srušio, moj sin je bio ovdje. Zato moram biti tu, jer je on tu!', kazao je otac stradalog Amerikanca. No jedno je sigurno, imena 2996 stradalih osoba - Amerikanci neće tako brzo zaboraviti.