Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog turskog premijera

Egipat otkazao regionalni sastanak o Siriji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Muhamed Mursi, egipatski predsjednik, otkazao je sastanak četiri regionalne sile o krizi u Siriji.

Egipatski predsjednik Muhamed Mursi otkazao je sastanak četiri regionalne sile o krizi u Siriji zbog toga što turski premijer Tayyip Erdogan nije nazočan na ovotjednoj Općoj skupštini UN-a, rekao je glasnogovornik egipatskog predsjednika.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović, urednice vanjske politike Dnevnika Nove TV Analiza Ivane Petrović Usvojena UN-ova rezolucija o Srebrenici: "To je politička poruka, a pozicija jedne države je zanimljiva" Glasanje u UN-u o Srebrenici - 3 Srbija se protivi Opća skupština UN-a prihvatila rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Vučić: "Ovo neće donijeti mir, nego daljnju nestabilnost u regiji"

Kvartet koji čine Egipat, Iran, Turska i Saudijska Arabija nastao je na inicijativu Egipta čiji se novi predsjednik želi voditi, kako je rekao, uravnoteženom vanjskom politikom.

>> Egipat izvodi na sud mladića optuženog za objavu 'Nevinosti muslimana'

'Ovoga se tjedna trebao održati sastanak ali zbog izostanka turskog premijera sada je otkazan', rekao je predsjednikov glasnogovornik Yaser Ali novinarima u utorak navečer. S posljednjeg sastanka kvarteta u Kairu 17. rujna izostala je Saudijska Arabija što su zapadni dužnosnici ocijenili kao saudijsku reakciju na nazočnost šijitskog Irana, glavnog rivala sunitskog saudijskog kraljevstva.

Iran je jedina zemlja četvorke koja je saveznica sirijskog predsjednika Bašara al-Asada te optužuje Saudijsku Arabiju i Tursku da pomažu sirijskim pobunjenicima. 'Vjerujemo da se stanje u Siriji može riješiti pregovorima a ne putem vojne intervencije. Predsjednik Mursi vjeruje da se napredak može ostvariti kroz skupinu četvorke', dodao je Ali. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene