Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Crnogorskog premijera Mila Đukanovića, kojeg je talijansko pravosuđe optužilo za kriminalno udruživanje s ciljem međunarodnog krijumčarenja cigareta, u petak je saslušalo državno tužiteljstvo u Bariju, javlja agencija Ansa.


Državno tužiteljstvo je spremno odustati od sudbenog progona budući da premijer uživa imunitet na toj dužnosti, prema agenciji. 

Vezani članci Cigarete, ilustracija Loše vijesti za pušače: Uskoro poskupljuju cigarete i duhan Slika nije dostupna 'Optužbe protiv Đukanovića zbog krijumčarenja cigareta biti će odbačene'

"Želim završiti s time. Ne odgovara mi da se oteže s tim problemom. Spreman sam do kraja surađivati s talijanskim pravosuđem", izjavio je Đukanović 5. ožujka ove godine.

Događaji za koje ga se tereti zbili su se u razdoblju između 1994. i 2002., kada je Đukanović bio predsjednik republike koja je tada bila u sastavu Srbije i Crne Gore.

Đukanović je optužen da je švicarskom državljaninu Francu Della Torreu dodijelio licencu za uvoz 1.000 tona cigareta na mjesec koje su krijumčarske mreže potom slale u Italiju preko Crne Gore.

U 2003. Đukanović je priznao da je njegova zemlja skladištila cigarete i pomagala u tranzitu, tvrdeći da je riječ o zakonitim radnjama.

Državno tužiteljstvo u Napulju je 2003. izdalo uhidbeni nalog za Đukanovića koji nije postao pravovaljan jer je crnogorski čelnik bio zaštićen imunitetom na temelju međunarodnog prava.