Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dvoje članova Nobelove skupštine koja dodjeljuje Nobelovu nagradu za medicinu povući će se s te dužnosti jer su upleteni u skandal oko liječničkih pogreški, rekao je u utorak član skupštine.


"Kriza povjerenja je tolika da ćemo ih zatražiti da napuste Nobelovu skupštinu", rekao je tajnik te skupštine Thomas Perlmann za švedsku agenciju TT.

Vezani članci Nikola Dobroslavić, dubrovačko-neretvanski župan Deklaraciju o zaštiti baštine brzo riješe, ali probleme u zdravstvu - ne: "Nemamo dovoljno novca, ali ima ministarstvo i HZZO" Dubrovačka bolnica - 3 Tko će raditi u dubrovačkoj bolnici? Nedostaje oko četiri stotine radnika

Harriet Wallberg, bivša rektorica Instituta Karolinska (KI), uglednog švedskog medicinskog fakulteta, i njezin nasljednik Anders Hamsten, dvoje su od 50 članova Nobelove skupštine, profesora tog fakulteta, koji potvrđuju izbor laureata koje predloži peteročlani Nobelov odbor za medicinu.

Upleteni su u skandal koji je izbio zbog operacija talijanskog kirurga Paola Macchiarinija. Dvoje njegovih pacijenata je umrlo, a treći je završio u jako lošem zdravstvenom stanju.

Wallberg je bila rektorica Instituta Karolinska kada je Macchiarini zaposlen, što se sada smatra velikom pogreškom, a Hamsten nije na vrijeme shvatio ozbiljnost skandala.

Talijanski profesor, koji se proslavio 2011. presađivanjem umjetnog dušnika prekrivenog matičnim stanicama, prvim na svijetu, izveo je u Stockholmu tri operacije. Dvoje od troje operiranih umrli su, a treći se nakon toga morao nekoliko godina liječiti.

Nekoliko istraga, u institutu i u medijima, otkrilo je da nije poštivao medicinska i etička pravila. Švedska policija pokrenula je protiv njega istragu zbog ubojstva.

Perlmann je rekao da ni Wallberg ni Hamsten, koji po statutu Nobelove skupštine ne mogu biti otpušteni, nisu sudjelovali u izboru dobitnika Nobelove nagrade za medicinu 2016.

Ime dobitnika bit će objavljeno 3. listopada. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju