Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dva izrazito jaka potresa zatresla su područje otočja Vanuatua u južnom dijelu Pacifika. Prvi je bio jačine 7,1, a drugi 7,0 stupnjeva po Richteru, prenosi Američka geodetska služba.


Jači potres dogodio se u 17:55 sati po hrvatskom vremenu, na dubini od 40,6 kilometara i udaljenosti 63 kilometra od Port-Ville na Vanuatuu. Epicentar je isto tako udaljen 1.850 kilometara od grada Brisbanea u Australiji.

Vezani članci Potres, Ilustracija Potres od 3,7 po Richteru ponovno zatresao središnju Hrvatsku: "Bilo je baš jako, probudilo nas je" Potres u Australiji VIDEO Treslo ih je 6 prema Richteru, ali on je ostao savršeno miran

Drugi potres pogodio je Vanuatu u 18:19 sati, a epicentar mu je bio na dubini od 28,5 kilometara i udaljenosti 69 kilometara od Port-Ville te 1.853 kilometra od Brisbanea.

Pacifički centar za upozorenja od tsunamija izdao je upozorenje za čitavo područje Pacifika.

Vanuatu je lanac od 80 otoka, naseljenih s četvrt milijuna stanovnika i to područje često pogađaju tsunamiji i potresi. U svijetu turizma to je otočje poznato kao raj usred Tihog oceana.

Zabilježeno je i još nekoliko popratnih snažnijih podrhtavanja nakon tih potresa, no njihova jačina nije bila na razini spomenuta dva potresa. nema izvještaja o materijalnoj šteti ili žrtvama.