Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Životni put

Znate li tko je Kateri Tekakwitha?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predanost Kateri Tekakwithe kršćanstvu, rezultirala je njezinom današnjom kanonizacijom. Tako je ona postala prva Indijanka iz Sjeverne Amerike koja je proglašena svetom.

Za mnoge katolike Tekakwitha je uzor za neodustajanje od kršćanstva bez obzira na isključivanje iz društva. Nikada nije dopustila da joj iščezne vjera unatoč progonu iz svoje okoline, pišu CTV News. Gotovo 300 godina od smrti, Tekakwitha ulazi u povijest.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Papa proglasio šest svetaca Vatikan: Mary MacKillop prva australska svetica Slika nije dostupna Javnost oštro reagirala Slika izazvala skandal: Ceca kao dekoltirana svetica

Njezin je put započeo u obitelji poganskog oca koji je pripadao plemenu Irokeza i majke kršćanke, na području današnje američke savezne države New York, 1656. godine. Sa šest je godina oboljela od vodenih kozica. Njezini su otac, majka i brat od te bolesti preminuli, ali ona je preživjela.

Kako je ostala siroče, skrb o njoj preuzeo je njezin ujak. Kada je imala 18 godina krstili su je jezuitski misionari i dobila je ime Kateri, koje je u kulturi Mohawka, kojoj je pripadala, bilo istovjetno imenu Katarina. Neprijateljstvo koje je osjećala u okolini u kojoj živi zbog pripadnosti kršćanstvu, nagnalo ju je da novi dom potraži u blizini Montreala.

Allan Greer, autor knjige 'Mohawk Saint: Catherine Tekakwitha and the Jesuits' naglašava kako je povijesno, Tekakwithain život fascinantan jer o njemu ima mnogo zapisa. 'Ona je najbolje dokumentirana individua indijanskog porijekla s područja Sjeverne i Južne Amerike u doba početnog kontakta kolonizacije', kaže Greer.

>> Papa proglasio još sedam svetaca, među njima prva Indijanka

Pripisuju joj se čudesna izliječenja, među kojima je i izlječenje dječaka iz Washingtona prije 6 godina. Kvalifikacije svetice ima na temelju njegovog čudesnog izliječenja. Naime, dječak Jake Finkbonner iz Washingtona imao je samo šest godina kada je ozlijedio usnicu igrajući košarku. Ubrzo je dobio temperaturu i tijelo mu je započelo borbu s bakterijom koja doslovno jede meso. Predikcije za ozdravljenje bile su toliko loše da su njegovi roditelji počeli razmišljati o donaciji organa.

Naposljetku, obitelj je s relikvijom Tekakwithe koju je držala na prsima sina, započela moliti. Infekcija se prestala širiti. Danas Jake ima 12 godina i prisustvovao je kanonizaciji Tekakwithe.

Tekakwitha, koja je živjela kratko, od 1656. do 1680. godine i umrla zbog lošeg zdravlja, postala je zaštitnica ekologije, prirode i okoliša. Danas ju je papa Benedict XVI proglasio sveticom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene