Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kateri Tekakwitha

Papa proglasio još sedam svetaca, među njima prva Indijanka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Benedikt XVI. dodao je na popis svetaca Katoličke crkve još sedam osoba te ih je jutros i službeno proglasio svetima.

Dvoje su s područja SAD-a, a jedna od njih je prva Indijanka koja je proglašena svetom. Radi se o Kateri Tekakwitha, javlja AP.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović, urednice vanjske politike Dnevnika Nove TV JAVLJANJE IZ VATIKANA Ivana Petrović o oproštaju od Benedikta XVI.: "Papa emeritus bit će položen u trostruki lijes" Papa Benedikt XVI. - 5 Javno štovanje FOTO/VIDEO Tijelo Benedikta XVI. izloženo u bazilici sv. Petra: Poznato gdje će biti pokopan

>> Benedikt XVI. šalje izaslanstvo u Damask

Radi se o djevojci koja je živjela u 17. stoljeću i pripisuje joj se niz čudesnih ozdravljenja. Rođena je na području današnje države New York 1656. godine. Kasnije je pobjegla od svog plemena na sjever kontinenta, u Kanadu, gdje je živjela u skladu s kršćanstvom.

Preminula je 1680. godine u dobi od samo 24 godine.

Proces njezine kanonizacije započeo je papa Ivan Pavao II. još 1980. godine, kada je proglašena blaženom.

Još jedna nova svetica je sestra Marianna Cope, redovnica Trećega franjevačkog reda iz američke Syracuse, koja je sve do svoje smrti 1918. godine služila gubavcima. Kateri je "inspiracija domorodačkim vjernicima u Sjevernoj Americi," a Cope je svijetli primjer katolicima, rekao je Benedikt XVI.

Jedan od novih svetaca je i filipinski tinejdžer iz 17. stoljeća Pedro Calungsod, koji je pomagao jezuitskim svećenicima da preobrate domoroce na Guamu i kojega su ubili lokalni stanovnici koji su se protivili pokrštavanju.

Na trgu Svetoga Petra u Rimu danas su se okupili hodočasnici iz čitavog svijeta, a američki Indijanci okićeni perlama i perjem pjevali su jutros uoči mise pjesme posvećene Kateri.

Otkad je 2005. postao poglavar Rimokatoličke crkve, Benedikt XVI. je, uz sedam posljednjih, ukupno proglasio svetima 44 osobe. U dugogodišnjoj proceduri, Katolička crkva svecima proglašava osobe za koje se utvrdi da su povezane s najmanje dva čuda.

U propovijedi održanoj tijekom mise Papa je odao priznanje novim svecima, rekavši da su oni primjer za cijelu crkvu, jer su "herojskom hrabrošću proveli živote u potpunoj posvećenosti Bogu i plemenitom služenju svojoj braći."

Svecima su proglašeni Jacques Berthieu, francuski jezuit i misionar iz 19. stoljeća, potom Giovanni Battista Piamarta, Talijan koji je osnovao katoličku tiskaru i izdavačku kuću u Bresci, španjolska časna sestra Maria del Carmen koja se bavila obrazovanjem djece i poboljšanjem uvjeta života žena radnica te Njemica Maria Schaeffer koja je postala uzor bolesnima i onima koji pate, jer je nakon pada u vrelu vodu dobila opekline po nogama koje nisu nikad zarasle te je godinama živjela u bolovima.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene