Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Britanska književnica Doris Lessing, dobitnica Nobelove nagrade za književnost za 2007., preuzela je svoju nagradu na svečanosti organiziranoj u Londonu, budući da zbog slabog zdravlja nije mogla otputovati u Švedsku gdje je na posebnoj svečanosti krajem prošle godine trebala primiti nagradu.


Književnica kojoj je 88 godina, u smeđoj haljini, sa smiješkom i, očito, u dobroj formi, primila je u srijedu navečer nagradu iz ruku švedskog veleposlanika Staffana Carlssona u londonskoj Collection Wallace.

Vezani članci Louise Gluck Dodijeljena Nobelova nagrada za književnost, otišla je u ruke pjesnikinje Louise Gluck Ilustracija Tko, dovraga, zove u ovo doba? Prvo se nije želio javiti, a onda ga je ljutnja prošla u sekundi: "Najbolja budilica u životu"

Autorica "Zlatne bilježnice", kojom je stekla svjetsku slavu, postala je tako 11. žena koja je dobila tu uglednu nagradu od njezina utemeljenja 1901.

Švedska akademija u obrazloženju ističe kako je htjela nagraditi "epsku pripovjedačicu koja iz ženskog kuta sa sumnjom, žarom i vizionarskom snagom preispituje suvremene civilizacijske podjele".

Doris Lessing je rođena 1919. u Perziji, današnjem Iranu od britanskih roditelja, a djetinjstvo je provela u Zimbabveu. Trenutačno živi u Londonu, a u više navrata je boravila u bolnici zbog tegoba s kralježnicom.