Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Američki general tvrdi

'Doprema ruskih raketa osokolit će sirijski režim'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruska isporuka protubrodskih raketa Siriji 'osokolit' će režim u Damasku i omogućiti nastavak građanskog rata koji već više od dvije godine bjesni u toj zemlji, rekao je u petak najviše rangirani američki general.

"To je u najmanju ruku loša odluka koja će osokoliti režim i produžiti patnje. To nije dobro i veoma je nezgodno", rekao je zapovjednik združenog stožera američke vojske general Martin Dempsey, odgovarajući na pitanje o toj temi na tiskovnoj konferenciji u Pentagonu.

Pročitajte i ovo Ljudi odaju počast stradalima u terorističkom napadu u Moskvi 140 mrtvih i 182 ranjenih Nema kraja agoniji nakon terorističkog napada u Moskvi: Još se uvijek traga za 95 nestalih osoba Rusiji je teško povjerovati da je Islamska država odgovorna za teroristički napad Napad u Moskvi Rusiji je teško povjerovati u krivnju Islamske države: "Zapad se požurio pripisati im odgovornost"

>> Nije jeo srce, već pluća: Pobunjenik objasnio svoj brutalan čin!

Ove Dempseyjeve izjave su prva službena potvrda američke vlade da je Moskva dopremala krstareće rakete "ubojice brodova" režimu predsjednika Bašara al-Asada. O tome je prvi pisao New York Times prenoseći izjave američkog čelnika koji je htio ostati anoniman. Ove nove isporuke obuhvaćale su rakete s moćnim radarima.

Moskva je već prije svom savezniku Siriji isporučivala krstareće rakete tipa Jahont, ali one nisu bile opremljene radarom, rekao je taj anonimni izvor a prenosi NYT. U petak je američki ministar obrane Chuck Hagel rekao na istoj tiskovnoj konferenciji da će SAD i dalje razgovarati s Rusijom o sirijskom sukobu. U interesu obiju zemalja je spriječiti potencijalno eksplozivan regionalni rat.

Te bi protubrodske rakete mogle pomoći Damasku da odgovori na pokušaj zapadnih sila da s brodova na moru uspostave zonu zabrane letenja. Hagel je napomenuo da SAD nije potpuno odustao od vojne akcije premda je diplomatsko rješenje prioritet za Washington.

"Zabrinjava me to što bi Asad mogao pomisliti da je s ovim novim oružjem sada sigurniji pa će biti skloniji donošenju loših odluka", rekao je Dempsey. Usto je kazao da SAD ne kani blokirati dopremu ruskog oružja Siriji. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene