Donald Trump i Mohammed bin Salman (Foto: AFP)
Donald Trump i Mohammed bin Salman (Foto: AFP) Foto: Afp

Donald Trump u utorak je u Bijeloj kući hvalio svoje "veliko prijateljstvo" s mladim saudijskim prijestolonasljednikom Mohammedom ben Salmanom, ne spomenuvši nijednom riječju pred kamerama Jemen i Katar, oko kojih postoji neslaganje sa sunitskom monarhijom.


"Veze najvjerojatnije nikad nisu bile tako dobre, dobro se razumijemo", rekao je 71-godišnji američki predsjednik Donald Trump primajući 32-godišnjeg novog prvog čovjeka najvećeg svjetskog izvoznika nafte, saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda ben Salmana.

Vezani članci Pripadnici Nacionalne garde u Washingtonu Zbog mogućih prosvjeda Trumpovih pristaša brojne države aktivirale Nacionalnu gardu: "Pripremamo se za svaki scenarij" Donald Trump Trumpizam nakon Trumpa: "Predaje zemlju i svijet u puno lošijem stanju nego što ga je naslijedio. To je njegova mračna ostavština"

Pokazujući novinarima u Ovalnom uredu velike panoe s podacima i fotografijama vojne opreme koju su Sjedinjene Države prodale Saudijskoj Arabiji, dugo je govorio o utjecaju te trgovine na američko gospodarstvo.

"Saudijska Arabija veoma je bogata zemlja i nadam se da ćete dio tog bogatstva dati SAD-u u obliku radnih mjesta i kupnje najbolje vojne opreme koja postoji u svijetu", dodao je.

Saudijski prijestolonasljednik, poznat po inicijalima M. B. S., počinje u Washingtonu svoj gotovo trotjedni obilazak po Americi, od njezina istoka do zapada.

U dugom intervjuu za CBS objavljenom uoči njegova dolaska, iznio je idiličnu sliku monarhije u kojoj se provode temeljite reforme, kojoj je stalo do ravnopravnosti između muškaraca i žena, poštovanja ljudskih prava i vladavine prava.

Jedina aluzija na prošle napetosti sa Saudijskom Arabijom bila je Trumpova primjedba da "SAD ima nultu toleranciju na financiranje terorizma. To nećemo dopustiti. I gotovo", upozorio je.

Petnaest od 19 sudionika napada 11. rujna bili su Saudijci.

Nakon Washingtona Ben Salman će posjetiti Boston i New York, gdje će se sastati s financijašima i s UN-ovim glavnim tajnikom Antoniom Guterresom.

Od 30. ožujka boravit će na američkoj zapadnoj obali, u Los Angelesu i u San Franciscu, gdje će posjetiti velike kompanije poput Googlea, Applea te kompanije industrije zabave i vojne poput Lockheed Martina. Posjetit će i Seattle, sjedište Amazona i, najposlije, 7. travnja Houston, gdje se sastaje s predstavnicima naftne industrije.

Rijad napose želi ubrzati svoj civilni nuklearni program i u idućih 20 godina izgraditi 16 reaktora za oko 80 milijarda dolara. (Hina)