Američki predsjednik Donald Trump pozvao je u petak emirat Katar, koji je u diplomatskom sporu sa susjednim zemljama u Perzijskom zaljevu, da riješi krizu tako što će odustati od financiranja terorističkih pokreta. Trump je također rekao da je posvećen članku 5 o zajedničkoj obrani vojno-političkog Sjevernoatlantskog saveza.


"Za Katar želimo da se vrati u zajednicu odgovornih nacija", rekao je Trump u Washingonu i dodao: "Tražimo Katar i druge nacije u regiji da učine više (u borbi protiv terorizma) i da to učine brže", rekao je

Vezani članci Nancy Pelosi Pelosi poziva na kazneni progon zastupnika koji su možda pomogli napadačima na Kongres Prvo pojavljivanje Donalda Trumpa u javnosti nakon velikih nereda Prvo pojavljivanje Trumpa u javnosti nakon velikih nereda: "Ja ne želim nasilje. Ljudi misle da sam govorio potpuno primjereno"

"Prestanite financirati, prestane poučavati mržnju i prestanite ubijati", rekao je novinarima u Bijeloj kući.

Trump je tijekom tiskovne konferencije u Washingtonu također rekao da će Amerika riješiti problem terorizma koji uzrokuju Islamska država (IS).. Ustvrdio je da je ostvaren napredak u svibnju kada je posjetio Saudijsku Arabiju i ondje razgovarao s čelnicima muslimanskih zemalja.

Usprkos kritikama, Trump stoji uz NATO

Nakon sastanka s rumunjskim predsjednikom Klausom Iohannisom Trump je u petak na zajedničkoj konferenciji za novinare ispred Bijele kuće ponovio svoj zahtjev članicama NATO-a da povećaju izdvajanja za obranu.

"Obvezujem Sjedinjene Države prema Članku 5", rekao je Trump na konferenciji s Iohannisom.

"Naravno ovdje smo da štitimo i to je jedan od razloga zašto želim osigurati da imamo vrlo, vrlo jaku obranu, tako što ćemo uplaćivati potreban novac da imamo tu snagu. Ali da, apsolutno, posvećen sam članku 5", rekao je Trump.

Otkrivanje spomenika mračne prošlosti

Na summitu NATO-a 25. svibnja bila su otkrivena dva spomenika - ostatak Berlinskog zida, čije rušenje simbolizira ujedinjenje Europe, i ostatak jednog od tornjeva Svjetskog trgovačkog centra, srušenih u terorističkom napadu na New York, 9. rujna 2001., nakon čega je prvi put u povijesti NATO-a aktiviran članak 5, koji kaže da napad na jednu članicu predstavlja napad na sve.

Trump u Bruxellesu nije izravno spomenuo privrženost članku 5, koji je temeljni kamen NATO-a, ali je pozvao na red članice poručivši "da moraju napokon platiti svoj udio i poštovati svoje financijske obveze - 23 od 28 članica još uvijek na plaća ono što bi trebali plaćati."

Sve članice NATO-a obvezale su se 2014. da će do 2024. povećati izdvajanje za obranu na dva posto svoga BDP-a. Trump kaže da je to striktni minimum. (HINA)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju