Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potiho reagirali

Detalj sa sastanka Trumpa i saudijskog kralja koji je uznemirio Izrael

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izrael je u nedjelju potiho reagirao na američku prodaju oružja Saudijskoj Arabiji dogovorenu dan ranije, tijekom posjeta američkog predsjednika Donalda Trumpa Rijadu.

"Ovo je pitanje koje nas stvarno treba zabrinuti", rekao je izraelski ministar energetike Yuval Steinitz uoči tjednog susreta kabineta. Premijer Benjamin Netanyahu nije spomenuo američko-saudijski sporazum o prodaji oružja u svojim tradicionalnim obraćanjima javnosti.

Pročitajte i ovo Donald Trump Opasne izjave Može li Trump ostvariti svoje prijetnje oko NATO-a ako pobijedi? Čak dvije trećine članica nije u dobroj poziciji, ali ima jedna caka stara nekoliko mjeseci Izraelski tenkovi Bez uobičajene revizije "Situacija je hitna, to je u nacionalnom interesu!": State Department zaobišao Kongres i odobrio prodaju oružja Izraelu

Netanyahu je ranije izrazio želju poboljšati odnose s Saudijskom Arabijom i drugim zaljevskim državama kako bi pripremio put za mirovni sporazum s Palestincima, te stvorio frontu protiv iranskih nuklearnih ambicija.

Izrael je na oprezu zbog održavanja svoje vojne prednosti na bliskoistočnom području, a Steinitz je istaknuo kako želi čuti detalje dogovora između Rijada i Washingtona. Trump i njegovo izaslanstvo stići će u ponedjeljak u Izrael.

"Moramo osigurati i da stotine milijarda dolara vrijedno oružje koje ide Saudijskoj Arabiji ne ugrozi izraelsku kvalitativnu prednost jer je ta država i dalje neprijateljski nastrojena prema nama i s njom nemamo nikakve diplomatske odnose, a nitko ne zna što nosi budućnost", naglasio je izraelski ministar.

Izrael je 1980-ih izražavao zabrinutost oko američke prodaje tada naprednih F-15 borbenih zrakoplova Saudijcima, no ta kraljevina nije nikad zaprijetila da će ih koristiti protiv njih.

Podsjetimo, službena saudijska agencija SPA izvijestila je o 34 ugovora potpisana ugovora između SAD-a i Saudijske Arabije na raznim poljima, poput obrane, nafte i zračnog prometa, ali nije navela njihovu ukupnu vrijednost.

Čelnik Bijele kuće je nešto ranije bio rekao da su ugovori o prodaji oružja Saudijskoj Arabiji vrijedni 110 milijarda dolara. Prodana oprema i usluge služiti će osiguravanju dugotrajne zaštite saudijske i zaljevske regije protiv prijetnje iz Irana.

(Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene