Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šef američke diplomacije:

Blokada Katra otežava borbu protiv Islamske države

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki državni tajnik Rex Tillerson pozvao je u petak Saudijsku Arabiju i ostale zemlje Perzijskog zaljeva da ublaže blokadu Katara, rekavši da ona izaziva neželjene humanitarne posljedice i utječe na borbu protiv Islamske države (IS).

Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati u ponedjeljak su zaredom objavili da prekidaju diplomatske veze s malim emiratom u Perzijskom zaljevu koji optužuju da podupire terorizam i Iran, što Katar odbacuje.

Pročitajte i ovo Prosvjedi u Parizu - 4 Solidarnost Blokiran pariški Institut za političke studije: "Mislim da nam je sada na prvom mjestu izraelsko nasilje koje trpe Palestinci" Zračna luka Kabul, eksplozija Skrivena istina Ovo je tajna koju Pentagon posebno skriva: "Snimka otkriva da nije bila samo jedna eksplozija"

"Pozivamo Saudijsku Arabiju, Egipat, Bahrein i Ujedinjene Arapske Emirate da ublaže blokadu Katara", rekao je Tillerson novinarima.

Istaknuo je da blokada uzrokuje nestašicu hrane, razdvajanje obitelji i prekid školovanja djece.

"Vjerujemo da su to neželjene posljedice, posebno tijekom svetog mjeseca ramazana", dodao je.

"Očekujemo da te zemlje poduzmu hitne korake u pravcu smirivanja stanja i u dobroj vjeri riješe međusobne nesuglasice", rekao je Tillerson.

Utjecaj blokade na Ameriku

Blokada također pogađa američke vojne akcije u regiji i napade na IS, naglasio je državni tajnik. Više od 11.000 američkih i koalicijskih vojnika nalazi se u vojnoj bazi Al Udeid u Kataru, odakle polijeće više od stotinu zrakoplova.

Tillerson je istovremeno rekao da Katar ima povijest podupiranja skupina širom političkog spektra, uključujući one uključene u nasilje te da je katarski emir ostvario napredak u prekidu financiranja terorizma, ali da mora učiniti više. (HINA)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene