Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki predsjednik Donald Trump smatra opasnom odluku pravosuđa o njegovoj uredbi o migrantima po kojoj građani sedam većinski muslimanskih zemalja - na koje se odnosi sporni tekst - mogu nastaviti ulaziti u Sjedinjene Države.


"Ne mogu vjerovati da sudac stavlja našu zemlju u takvu opasnost. Ako se nešto dogodi, krivite njega i pravosudni sustav", napisao je američki predsjednik Donald Trump na Twitteru.

Vezani članci Donald Trump Suđenje o opozivu Trumpa: "Uspostavio je koruptivnu mrežu koja mu je trebala pomoći da pobjedi na izborima" Donald Trump (Foto: AFP) Počelo suđenje za opoziv Donalda Trumpa, vođa demokrata plan republikanaca nazvao nacionalnom sramotom

 

 

"Dao sam instrukcije ministarstvu domovinske sigurnosti da kontrolira sve osobe koje dolaze u našu zemlju vrlo pažljivo. Sudovi čine zadaću posebno teškom", stoji u drugoj poruci.

 

 

Okružni žalbeni sud u Seattleu odbio je donijeti hitnu mjeru kojom bi se suspendirala odluka suca Jamesa Robarta o poništenju predsjedničke uredbe o zabrani ulaska u zemlju državljana sedam muslimanskih zemalja.

Ministarstvo pravosuđa u subotu je dostavilo sudu najavu žalbe na odluku okružnog suca Jamesa Robarta i zatražilo da se njegova odluka trenutačno opozove i na snagu vrati Trumpova uredba od 27. siječnja kojom se brani ulazak u zemlju izbjeglica i državljana sedam zemalja s muslimanskom većinom.

Ministarstvo pravosuđa napisalo je kako odluka suca, donesena u petak, nanosi trenutačnu štetu američkoj javnosti i onemogućava provedbu izvršne uredbe te dovodi u pitanje nacionalno-sigurnosne procjene predsjednika o riziku kojeg predstavlja ulazak u zemlju određenih grupa i najboljem načinu za umanjivanje toga rizika. (Hina)

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr