Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Blokirao uredbu

Tko je sudac koji je Trumpu rekao "ne"?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Savezni sudac Jamesa Robart blokirao je Trumpovu zabranu o ulasku migranata iz 7 zemalja u SAD.

Zračni prijevoznik Qatar Airways dopustit će ukrcavanje putnicima kojima je izvršna uredba američkog predsjednika Donalda Trumpa onemogućila ulazak u zrakoplove za SAD, nakon odluke saveznog suca u Seattleu koji je blokirao Trumpovu zabranu.

Pročitajte i ovo Umro muškarac koji se zapalio pred zgradom suda preminuo u bolnici Umro muškarac koji se zapalio pred zgradom u kojoj se sudi Donaldu Trumpu U New Yorku se ispred zgrade suda zapalio muškarac U tijeku je suđenje Trumpu UZNEMIRUJUĆE Muškarac se zapalio ispred zgrade gdje se sudi Trumpu: Otkriva li letak na tlu razlog strašnog čina?

Američka granična i carinska služba rekla je Qatar Airwaysu da može ukrcati putnike iz sedam zemalja s muslimanskom većinom i sve izbjeglice kojima je u skladu s uredbom to bilo zabranjeno, kaže se u priopćenju na web stranici kompanije.

Glasnogovornica je potvrdila da će kompanija početi prihvaćati putnike s važećim putnim dokumentima.

Nominirao ga Bush

Privremena odluka saveznog suca Jamesa Robarta vrijedi za čitav američki teritorij dok se žalba koju je u ponedjeljak uložio tužitelj države Washington Bob Ferguson ne razmotri u cijelosti.

James L. Robart federalni je sudac u državi Washington još od 2004. godine kad ga je za tu poziciju nominirao George W. Bush. Uz sudački, poznat je i po svom društveno korisnom radu pa je tako bio uključen u rad zaklade koja je pomagala djeci s posebnim potrebama.

Ovo nije prvi put da je izazvao zanimanje medija. Robart je naime, tijekom jednog saslušanja u kolovozu izjavio kako su "crni životi važni" ("black lives matter"). Dogodilo se to tijekom saslušanja koje je uslijedilo nakon što je Ministarstvo pravsuđa utvrdilo kako postoji opravdana sumnja kako policija u Seattleu primjenjuje pretjeranu silu u ophođenju s pripadnicima manjina.

Izbjeglice zastupao pro bono

Sudac koji je rekao "ne" Trumpu tijekom svoje karijere je pro bono zastupao izbjeglice, a često je isticao kako sudovi moraju pomoći osobama koje smatraju da se pravosudni sustav okrenuo protiv njih.

"Činjenica da možete pomoći ljudima jedan je od najljepših aspekata bavljenja pravom. Ako me Senat potvrdi, u sudnici ću svakoga tretirati s dostajanstvom i poštenjem kako bi na izlasku osjetili da su imali pošteno suđenje", kazao je prilikom saslušanja.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene